Σουηδία: Προθεσμία δύο ημερών για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε η δεξιά

Η σουηδική δεξιά έλαβε νέα προθεσμία δύο ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση με την πρωτοφανή στήριξη της άκρας δεξιάς των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD), ένα μήνα μετά τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και επικεφαλης του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών, ο Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε πεπεισμένος ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες ώστε να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την εκλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Στα θέματα αρχών, είμαστε εντελώς έτοιμοι μ’ αυτό που θα θέλουμε να κάνουμε και θα προχωρήσουμε στο σχηματισμό της κυβέρνησης μέσα στις ερχόμενες ημέρες», ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που θέλουμε να εξετάσουμε για να τα παρουσιάσουμε όλα μαζί», δήλωσε για να δικαιολογήσει το αίτημά του για παράταση.

Η παράταση αυτή του δόθηκε από τον πρόεδρο του σουηδικού κοινοβουλιου Αντρέας Νορλέν. Αυτός ο τελευταίος όρισε νέα προθεσμία για την Παρασκευή στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε ανακοίνωση.

Σε περίπτωση που υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία, οι βουλευτές θα ψηφίσουν τη Δευτέρα για την εκλογή του Κρίστερσον ως πρωθυπουργού.

Σ’ αυτό τον τελευταίο είχε ανατεθεί επισήμως στις 19 Σεπτεμβρίου ο σχηματισμός κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις απαίτησαν περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό μιας κυβέρνησης που να περιλαμβάνει τους Μετριοπαθείς του Κρίστερσον και τους Χριστιανοδημοκράτες συμμάχους του.

Αυτοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν με τη στήριξη των SD στο κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να τους περιλάβουν στην κυβέρνηση.

Μεγάλοι νικητές των εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου με 20,5% των ψήφων, οι SD του Τζίμι Άκεσον θα είναι η μεγαλύτερη δύναμη της νέας πλειοψηφίας, με 73 έδρες.

Προσθέτοντας σ’ αυτές τις 68 έδρες των Μετριοπαθών, τις 19 των Χριστιανοδημοκρατών και τις 16 των Φιλελευθέρων, ο «αστερισμός» της δεξιάς διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών – έναντι 173 της αντιπολίτευσης με επικεφαλής πλέον τους Σοσιαλδημοκράτες της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον.