Αισιόδοξος ο Σεντένο – Νέα καθυστέρηση στην εκκίνηση του Eurogroup

“Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία”, δήλωσε, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης – τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup Μάρι Σεντένο, την ώρα που η ώρα έναρξης μετετίθετο κατά ακόμη μία ώρα, για τις 20.00 ώρα Ελλάδος.

“Πιστεύω βαθιά – ακόμη – ότι αυτή τη φορά όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Ένωσης”, ανέφερε ο Πορτογάλος υπ. Οικονομικών, ο οποίος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του άτυπου οργάνου των ΥΠΟΙΚ των “19”.

“Διακυβεύονται πολλά. Καλώ τους ΥΠΟΙΚ να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό και φιλόδοξο σχέδιο προκειμένου να θωρακίσουμε τις οικονομίες μας έναντι αυτής της κοινής για όλους μας απειλής. Ένα δίχτυ ασφαλείας για να προστατέψουμε τους εργαζόμενούς μας, τις επιχειρήσεις μας και τα δημόσια οικονομικά των χωρών μας. Ένα σχέδιο που θα μας δίνει ελπίδα υπέρβασης της σημερινής κρίσης καθώς βυθιζόμαστε στην ύφεση.

Είμαστε μαζί σε αυτό, όλοι σε lockdown, με τις ανθρώπινες απώλειες να αυξάνονται ώρα με την ώρα και χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ. Κάθε μέρα ο ιός μάς υπενθυμίζει ότι είναι τυφλός έναντι σημαιών, τάξεων, φυλής ή φύλου. Δεν υπάρχουν επιβάτες πρώτης θέσης, όλοι μαζί θα κολυμπήσουμε ή θα βυθιστούμε”, είπε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup.

Φως στο τούνελ βλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με το Reuters ο Σολτς δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο μπλοκάρει το πρόγραμμα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

“Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή” δήλωσε ο Σόλτς, σημειώνοντας πως η Ολλανδία η οποία είχε θέσει “σκληρές” απαιτήσεις για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχει μαλακώσει τη στάση της.

“Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση”, συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

Οχι Μέρκελ σε ευρωομόλογο

Στη συμφωνία πάντως δεν φαίνεται να βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός ευρωομολόγου, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε την απαίτηση της Ιταλίας για κοινά ομόλογα της ευρωζώνης, για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει άλλα μέσα για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

“Μίλησα σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε για αρκετή ώρα και συμφωνούμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη, η οποία περνάει μια από τις πιο δύσκολες ώρες της, αν όχι την πιο δύσκολη”, ανέφερε η Μέρκελ.

“Και η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτή την αλληλεγγύη και δεσμεύεται σε αυτήν. Η ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την καλή κατάσταση της Ευρώπης. Τώρα, ποια όργανα είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό, εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Γνωρίζετε πως δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε κοινό χρέος λόγω της κατάστασης της πολιτικής μας ένωσης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απορρίπτουμε αυτό”, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να δείξουμε αλληλεγγύη και πιστεύω ότι θα βρούμε μια καλή λύση”.

“Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε.

Επιπλέον, “η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι, ως πρώην υπουργός Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της ανεργίας και το πρόγραμμα που υπέβαλε αποτελεί “πραγματική λύση”, κυρίως για χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι οποίες δεν έχουν τα μέσα που διαθέτει η Γερμανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα