Ανατροπές στην τιμολόγηση ενέργειας των οικιακών φωτοβολταϊκών – Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

«Αδειάζει η κλεψύδρα» για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 15 Μαΐου.

Με το τέλος της σχετικής προθεσμίας, τα νοικοκυριά δεν θα χάσουν μόνο τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, αλλά και το να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη (και πιο συμφέρουσα) «φόρμουλα» συμψηφισμού της παραγωγής της μονάδας με την κατανάλωσή τους.

Και αν οι κανόνες αλλάζουν στις τιμολογήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποχρεώνει τους διαχειριστές φωτοβολταϊκών σταθμών σε… δενδροφύτευση!

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που αφορά στις «Απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς».

Υποχρεωτική δενδροφύτευση για τους φωτοβολταϊκούς Σταθμούς

Βάσει της εν λόγω υπουργικής απόφασης οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπόκεινται σε υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης -καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους- φυτών συμβατών με τη βλάστηση της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης, ενώ σε έργα μεγάλου μεγέθους η φύτευση προβλέπεται και εντός των πολυγώνων του σταθμού.

Η παραπάνω υποχρέωση προβλέπεται ήδη στο άρθρο 52 «Υποχρέωση φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς», του ν. 5069/2023 (Α’ 193), αλλά οι απαιτήσεις και οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προετοίμασε σχέδιο Απόφασης, με το οποίο ρυθμίζονται: οι επιφάνειες φύτευσης, τα είδη και ύψη των φυτών, η διαδικασία έγκρισης των παραμέτρων της φύτευσης, οι έλεγχοι και οι σχετικές κυρώσεις.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε δημόσια, διαδικτυακή διαβούλευση, 10 ημερών, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (e-mail: [email protected]) έως τις 19 Μαΐου 2024.

Στη συνέχεια, οι προτάσεις θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση των τελικών διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης.

Τι αλλάζει στην τιμολόγηση των οικιακών φωτοβολταϊκών

Όσον αφορά στα οικιακά φωτοβολταϊκά και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μάζεψε «άρον – άρον» τις προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων, καθώς το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν … άνευ προηγουμένου. Όπως λένε ειδικοί που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά, ο λόγος για το τεράστιο μέγεθος του αριθμού των αιτήσεων δεν είναι άλλος από το ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός που θα εφαρμόζεται στο εξής για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, αλλάζει μορφή.

Μάλιστα, οι αιτήσεις γίνονται όχι τόσο για τη διεκδίκηση της επιδότησης αλλά γιατί οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να «κλειδώσουν» την ένταξή τους στο netmetering.

Με άλλα λόγια, επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας αφού μετά τη λήξη του προγράμματος το netmetering θα πάψει να υφίσταται.

Επί της ουσίας μπαίνει τέλος στη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού με βάση την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας. Για τις νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών θα ισχύσει ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός, δηλαδή κατανάλωση την ώρα της παραγωγής.

Πως λειτουργεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης

Η νέα μορφή τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκή με αυτή που ισχύει στο τρέχον πρόγραμμα, έτσι όσοι το … σκέφτονταν να ενταχθούν τώρα στο πρόγραμμα ή σε επόμενα, αποφάσισαν τελικά να υποβάλλουν άμεσα αίτηση.

Το καθεστώς του net–meteringαποφέρει μεγαλύτερο όφελος από τη «φόρμουλα» συμψηφισμού που θα το διαδεχθεί -δηλαδή το net-billing- με συνέπεια η απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε μεγαλύτερο χρόνο.

Και αυτό γιατί με βάση το netbilling, το οποίο θα είναι και το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε ισχύ, η αμοιβή της ενέργειας που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά θα διαμορφώνεται στην αγορά χονδρικής και όχι με ετεροχρονισμό, δηλαδή με τη μέθοδο του netmetering που ισχύει σήμερα και αμείβει την ενέργεια με την τιμή που διαμορφώνεται τη νύχτα.

Η νέα υπουργική απόφαση -που αναμένεται το επόμενο διάστημα- θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του netbilling και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης όσα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά θα δανειοδοτούνται θα αμείβονται με την τιμή αγοράς την ώρα παραγωγής της ενέργειας.

Να σημειωθεί, ότι στο netmetering, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το σύστημα στο δίκτυο όταν δεν την καταναλώνει, με την ενέργεια που καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας.

Αντίθετα, στο netbilling η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα.

 

ΠΗΓΗ: enikonomia

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα