Σενάρια πυρηνικού πολέμου στο ΝΑΤΟ

Η απάντηση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απασχόλησε τους υπουργούς Αμυνας της Συμμαχίας κατά τη χθεσινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες, υπό το πρίσμα των επανειλημμένων απειλών που εκτόξευσε το Κρεμλίνο για χρήση «όλων των μέσων» σε περίπτωση απειλής ρωσικών εδαφών. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της χθεσινής συνόδου, έλαβαν χώρα κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις με την ομάδα πυρηνικού σχεδιασμού της Συμμαχίας.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα εδάφη οποιασδήποτε χώρας-μέλους απειληθεί. «Είμαστε δεσμευμένοι στην υπεράσπιση κάθε ίντσας ΝΑΤΟϊκού εδάφους – αν και όποτε φθάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Την ερχόμενη εβδομάδα το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει πυρηνική άσκηση. Αξιωματούχοι της Συμμαχίας ανέφεραν ότι παρόμοιες ασκήσεις ετοιμότητας διεξάγονται σε ετήσια βάση, τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία και ότι η αναβολή της συγκεκριμένης άσκησης όσο συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία θα έστελνε «λάθος μήνυμα» στη Μόσχα.

Την Τετάρτη, ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα της Ρωσίας στην Ουκρανία «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επέφερε χειροπιαστή απάντηση από πολλούς συμμάχους, ίσως κι από το ίδιο το ΝΑΤΟ». Χθες ήταν η σειρά της Ρωσίας να ρίξει λάδι στη φωτιά των εκατέρωθεν απειλών. Ο αναπληρωτής γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, δήλωσε ότι αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία, «αυτό θα σημάνει βέβαιη κλιμάκωση προς έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε πρόσφατα την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία με διαδικασίες fast track, αλλά οι ηγετικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν εμφανίζονται πρόθυμες για κάτι τέτοιο την παρούσα στιγμή. Περίπου 50 χώρες εκπροσωπήθηκαν την Τετάρτη σε συνάντηση που έγινε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με ιδιαίτερο βάρος στα συστήματα αεράμυνας. Χθες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει στο Κίεβο προηγμένα συστήματα NASAM, παρόμοια με αυτά που ετοιμάζεται να στείλει το Πεντάγωνο.

Στο μέτωπο
Στο επιχειρησιακό πεδίο, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο περισσότερες από 40 ουκρανικές πόλεις και χωριά. Ιδιαίτερης σφοδρότητας ήταν οι βομβαρδισμοί στη νότια πόλη Μικολάγεφ, όπου οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν τουλάχιστον τρεις νεκρούς. Ανησυχία προκάλεσαν οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο με drones που, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προμηθεύτηκαν οι Ρώσοι από το Ιράν – κάτι που η Τεχεράνη αρνείται. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε χθες ότι αν επιβεβαιωθεί η καταγγελία, το Ιράν παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ και ανέφερε ότι το Παρίσι θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, ρωσικά στρατεύματα προωθούνται προς τη σημαντική πόλη Μπαχμούτ της επαρχίας Ντονέτσκ, στο μοναδικό σημείο του μετώπου όπου διεξάγουν επιθετικές και όχι αμυντικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί προωθήθηκαν πιο κοντά στη Χερσώνα, όπου ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Καταδίκη από ΟΗΕ
Πλήγμα για τη Ρωσία ήταν η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που καταδίκασε με μεγάλη πλειοψηφία (143 υπέρ, 5 κατά, 35 αποχές) τις προσαρτήσεις τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα. Οι ψήφοι ήταν περισσότερες από την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του ίδιου σώματος για τη ρωσική εισβολή. Βραζιλία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία ψήφισαν υπέρ, ενώ Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική απείχαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα» της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να σβήσει από τον χάρτη ένα κυρίαρχο κράτος».

 

 

πηγή  REUTERS, A.P.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα