Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Β. Μακεδονία για τις κάλπες της 24ης Απριλίου

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Μακεδονία για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου. Συνολικά επτά υποψήφιοι θα διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα, οι εξής:

  1. Ο νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι ο οποίος έχει τη στήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM)
  2. Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, βουλευτής του δεξιού αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE
  3. Ο Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, δήμαρχος του Κουμάνοβο (δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Βόρειας Μακεδονίας μετά τα Σκόπια) και αρχηγός του νεοσύστατου κόμματος «Ξέρω»
  4. Η Μπιλιάνα Βάνκοφσκα καθηγήτρια Πανεπιστημίου των Σκοπίων, ως υποψήφια του εθνικιστικού και φιλορωσικού κόμματος «Αριστερά»
  5. Ο Στέφτσο Γιακίμοφσκι δήμαρχος του Κάρπος (μεγάλος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος των Σκοπίων) και αρχηγός του μικρού κόμματος «GROM». Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν την είσοδο στην επικράτεια τους στον Στέφτσο Γιακίμοφσκι λόγω εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς
  6. Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ως υποψήφιος του μεγαλύτερου και συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι και
  7. Ο ‘Αρμπεν Ταραβάρι, δήμαρχος του Γκόστιβαρ, ως υποψήφιος του συνασπισμού τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων, με την ονομασία «Αξίζει».

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από τον πρώτο γύρο πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που σχεδόν αποκλείεται, οπότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 8 Μαϊου, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα συμπέσει με τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με πιθανότερο αντίπαλο τον Στέβο Πεντάροφσκι. Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έχει περιορισμένες εξουσίες και εκτελεί κυρίως εθιμοτυπικά καθήκοντα. Η θητεία του απερχόμενου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον Μάιο του 2019, ως κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI. Ο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει στις εκλογές εκείνες της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου, όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις φέρουν το VMRO-DPMNE να προηγείται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά του κυβερνώντος SDSM. Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, ενώ η αντίστοιχη για τις βουλευτικές εκλογές ξεκινά στις 18 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα