Αυστηρό μήνυμα Α. Τσίπρα προς την Άγκυρα

“Όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες” δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδα-Κύπρου και το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Με τον Νίκο Αναστασιάδη “συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος και την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει ορισμένες αποφάσεις, ακόμα και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν αποδειχθεί ότι έχει κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ” δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι με τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη: «Είχαμε την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε από κοινού τα βήματα Ελλάδας και Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης, όπου και οι δύο συμμετέχουμε. Συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος και την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει ορισμένες αποφάσεις, ακόμα και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν αποδειχθεί ότι έχει κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.»

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Τον στενό συντονισμό Λευκωσίας και Αθήνας συμφώνησαν Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη: «Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου. Λέει τέλος ότι οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξέτασε και αξιολόγησει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:12

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30.

Η συνεδρίαση, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε ως θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ανακοίνωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ προκαλεί όπως είναι λογικό ανησυχία. Σε συνδυασμό με τη σχεδόν επιβεβαιωμένη γεώτρηση που κάνουν οι Τούρκοι με το γεωτρύπανο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ., “μυρίζει” κλιμάκωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Militaire.gr, ωστόσο, στη συνεδρίαση τού το Συμβούλιο ΚΥΣΕΑ δεν θα λάμβανε οποιαδήποτε απόφαση στην οποία θα μπορεί να δοθεί τέτοια ερμηνεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση εκτίμησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και δεν επρόκειτο να λάβει καμία απόφαση για λήψη οποιουδήποτε στρατιωτικού μέτρου, πλην όσων έχουν ήδη ληφθεί. Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία επιθυμεί την κλιμάκωση και ψάχνει αφορμή για να την επιτύχει. Δεν θέλει να τη “χρεωθεί’ και για αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει “διαφημίσει” τη γεώτρηση που φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει κάνει.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία από τη μία καλεί την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική της στάση αλλά από την άλλη μιλά για “ΑΟΖ, την οποία αξιώνει η κυπριακή δημοκρατία”.

Νωρίτερα το indicator.gr έγγραφε:

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξετάζει και αξιολογεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει ως θέμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της τουρκικής προκλητικότητας.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο είναι ένα Συλλογικό Κυβερνητικό Όργανο, έχει αρμοδιότητες να:

Διαμορφώνει την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Χώρας
Αποφασίζει για θέματα Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής καθώς επίσης για θέματα Δημόσιας Τάξης που επηρεάζουν την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική.
Αποφασίζει για την Δομή των ΕΔ και την Μεσοπρόθεσμη – Μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων της Χώρας
Προβαίνει σε έκτακτες εκτιμήσεις κρίσεων και αποφασίζει την οργάνωση του συστήματος χειρισμού κρίσεων παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αποφασίζει τη κήρυξη και άρση μέτρων συναγερμού και την εφαρμογή και άρση των κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να εισηγηθεί στον Πρόεδρο κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την κήρυξη και άρση μερικής ή γενικής επιστράτευσης και τη κήρυξη πολέμου.
Αποφασίζει τη διάθεση εθνικών δυνάμεων στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων.
Τέλος, σε περίοδο πολέμου μετονομάζεται σε Πολεμικό Συμβούλιο.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα