Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασαν οι απολύσεις στη Βρετανία το γ’ τρίμηνο

Αριθμό ρεκόρ εργαζομένων το τρίτο τρίμηνο απέλυσαν οι Βρετανοί εργοδότες απέλυσαν και το ποσοστό ανεργίας κατέγραψε άλμα καθώς η αγορά εργασίας αποδυναμώθηκε πριν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να κάνει μια μεγάλη μεταστροφή σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης απέναντι στην COVID.

Ο αριθμός των Βρετανών εργαζομένων που απολύθηκαν τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 314.000, κατά 181.000 περισσότεροι σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 4,8%, το υψηλότερο από τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο του 2016, από το 4,5% τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

Αν και οι πολίτες και οι επενδυτές δέχθηκαν χθες με ενθουσιασμό την είδηση ότι ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90% στις δοκιμές, τα στοιχεία της ONS έδειξαν ότι έρχονται δύσκολοι μήνες για πολλούς Βρετανούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σουνάκ αναγκάστηκε να παρατείνει έως τα τέλη Μαρτίου το δαπανηρό του σχέδιο αναστολής συμβάσεων εργασίας, που καλύπτει το 80% των μισθών των υπαλλήλων που τίθενται προσωρινά σε αναστολή, ενώ ανακοίνωσε τα βασικά σημεία άλλων μορφών βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων λιρών.

«Δυστυχώς η παράταση του προγράμματος αναστολής εργασίας δεν ήρθε αρκετά σύντομα για κάποιους εργαζομένους αλλά θα βοηθήσει να ανακοπεί η αύξηση της ανεργίας τον χειμώνα», δήλωσε ο Τζον Χάντσον, διαχειριστής κεφαλαίων στην Premier Miton.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  αναμένει ότι περίπου 5,5 εκατ. εργαζόμενοι θα χρειαστούν στήριξη ενώ τελούν σε καθεστώς αναστολής κατά τη διάρκεια του lockdown που έχει επιβληθεί στην Αγγλία αυτό τον μήνα, συγκριτικά με πάνω από 2 εκατ. τον Οκτώβριο. Ο Σουνάκ δήλωσε μετά την ανακοίνωση της έκθεσης για την απασχόλησης ότι τα στοιχεία της ONS «υπογραμμίζουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε».

Οι επικριτές του Σουνάκ έχουν πει ότι η προηγούμενη απροθυμία του να παρατείνει το πρόγραμμα οδήγησε σε περιττές απολύσεις.

«Η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει εγκαίρως το μέγεθος της κρίσης στην απασχόληση έχει κοστίσει σε ανθρώπους τα μέσα επιβίωσής τους», δήλωσε ο Τζόναθαν Ρέινολντς, εκπρόσωπος για θέματα απασχόλησης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα