Σε χαμηλό έξι μηνών έκλεισε το πετρέλαιο, με φόντο την υποτονική ζήτηση σε ΗΠΑ-Κίνα

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη σε χαμηλά έξι μηνών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την υποτονική ζήτηση ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ η παραγωγή από τις ΗΠΑ παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 25 σεντς στα 74,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 4 σεντς στα 69,34 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν έτσι στις χαμηλότερες τιμές τους από τα τέλη Ιουνίου.

Οι τιμές του πλέον διαπραγματευόμενου συμβολαίου για το Brent άρχισαν να διαπραγματεύονται αυτήν την εβδομάδα με έκπτωση σε σχέση με τις τιμές σε ένα εξάμηνο από σήμερα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, ένα μήνυμα ότι οι traders πιστεύουν ότι η αγορά πιθανόν να αντιμετωπίζει υπερπροσφορά.

“Με τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εισαγωγέα πετρελαίου (Κίνα) να μη δείχνει πια δίψα για αργό, η πίεση παραμένει στις τιμές καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός, οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει ισχυρά την παραγωγή”, ανέφερε ο αναλυτής της PVM Oil, John Evans.

Η παραγωγή των ΗΠΑ παρέμεινε κοντά σε ιστορικά υψηλά άνω των 13 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών της χώρας την Τετάρτη.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ USOILG=ECI αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 223,6 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, υπερπενταπλάσια από την αναμενόμενη αύξηση 1 εκατομμυρίου βαρελιών.

Οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας έβαλαν επίσης “ταβάνι” στα κέρδη του πετρελαίου.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες και η επιβράδυνση των παραγγελιών από ανεξάρτητα διυλιστήρια αποδυνάμωσαν τη ζήτηση.

Ενώ οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των παγκόσμιων εμπορικών ροών μπορεί να βοηθήσει τον μεταποιητικό τομέα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έθεσε το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και πολλές από τις κρατικές εταιρείες και τράπεζες της Κίνας σε προειδοποίηση υποβάθμισης την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την προειδοποίηση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10% από τότε που ο OPEC+, δηλαδή Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) με ηγέτη τη Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι του με κυρίαρχη τη Ρωσία, ανακοίνωσαν συνδυασμένες σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

“Η αγορά φαίνεται να υποδηλώνει ότι δεν πιστεύουν ότι ο OPEC+ έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις περικοπές του”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου, κάλεσαν την Πέμπτη όλα τα μέλη του OPEC+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές παραγωγής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν περαιτέρω συνεργασία για τις τιμές του πετρελαίου, ενώ η Αλγερία, μέλος του OPEC+ δήλωσε ότι δεν αποκλείει την επέκταση ή την εμβάθυνση των περικοπών στην προσφορά πετρελαίου.

Την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η ομάδα παραγωγών είναι έτοιμη να ενισχύσει τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου το α’ τρίμηνο του 2024.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τον όγκο της διύλισης και των εξαγωγών καυσίμων της, αφού ο OPEC+ ζήτησε από τη Μόσχα περισσότερη διαφάνεια στις αποστολές διαβαθμισμένων καυσίμων από πολλά σημεία εξαγωγής σε όλη τη χώρα, ανέφεραν στο Reuters πηγές του OPEC+ και εταιρείες παρακολούθησης πλοίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα