

Πτωτικά κινούνται την Τρίτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, καθώς η ανησυχία για την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού σε σειρά χωρών επισκιάζει την έναρξη των εμβολιασμών, χθες Δευτέρα, στις ΗΠΑ.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,17%, στις 26.687,84 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να χάνει 0,19% ενώ, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng “χάνει” 0,66%. Στην ηπειρωτική Κίνα, o Shangai υποχωρεί ελαφρά (-0.06%), ενώ ο Shenzen ενισχύεται κατά 0,58%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έχασε 1%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,43%.
Η εργοστασιακή παραγωγή στην Κίνα αναπτύχθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το κινεζικό Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, αύξηση που ταυτίζεται με τα όσα ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου Reuters. Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% τον Νοέμβριο, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το αναμενόμενο 5,2%.
Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) για τον Δεκέμβριο υπάρχει προειδοποίηση για μια πιθανή εκτεταμένη περίοδο υψηλής ανεργίας, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση της παραγωγής στα προ πανδημίας επίπεδα.
Το υψηλό ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τους επιτελείς της RBA, θα συμπιέσει την μεγέθυνση των μισθών, οπότε η αντιμετώπισή του πρέπει να τεθεί ως σημαντική εθνική προτεραιότητα.
Οι μετοχές των αυστραλιανών εταιρειών εξόρυξης υπέστησαν εξάλλου πλήγμα στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Η Whitehaven Coal είδε τη μετοχή της να “χάνει” 5,42%, η Coronado Global Resources “βυθίστηκε” 9,17% ενώ εκείνη της Yancoal κατέγραψε απώλειες 8,43%. Η BHP σημείωσε πτώση 2,23%.
Η πτώση ήλθε μετά το ρεπορτάζ της κινεζικής κρατικής Global Times, στο οποίο αναφέρεται ότι το κεντρικό όργανο σχεδιασμού της κινεζικής οικονομίας ενέκρινε τη δυνατότητα των ενεργειακών μονάδων της χώρας να εισάγουν άνθρακα χωρίς να χρειάζονται άδεια, “πλην του άνθρακα που προέρχεται από την Αυστραλία”.
Κίνα και Αυστραλία βρίσκονται σε σύγκρουση σε εμπορικό επίπεδο τους τελευταίους μήνες, με το Πεκίνο να έχει πλήξει αυστραλιανά προϊόντα, από το σιτάρι μέχρι το κρασί, με δασμούς.
Σχετικά Νέα
ΟΔΔΗΧ: Προσφορές ύψους Στο 1.013 εκατ.ευρώ στη δημοπρασία εντόκων γραμματιών-Τι δείχνουν τα στοιχεία για την απόδοση
Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ διενεργήθηκε σήμερα, όπως ενημερώνει.
Wall Street: Ράλι μετά την πιθανή μείωση των δασμών στην Κίνα και τον… Πάουελ
Μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, καθώς.
Χρυσός: Υποχωρεί από τα υψηλά με απώλειες 3%
Ο χρυσός διεύρυνε την Τετάρτη τις απώλειες του, υποχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά, σημειώνοντας.
Οι 19 πλουσιότερες οικογένειες στις ΗΠΑ απέκτησαν μέσα στο 2024…μια Ελβετία
Το 2024 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τους πλουσίους της Αμερικής. Σύμφωνα με.