Χρηματιστήριο: Κατέκτησε και τις 1.800 μονάδες με ράλι Metlen

Σε νέες κορυφές 15ετίας κινήθηκε η ελληνική αγορά λαμβάνοντας σήμερα επιπλέον ώθηση από μη τραπεζικά blue chips, κυρίως τις Metlen και Coca – Cola, στο κλείσιμο ακόμα μίας ισχυρής εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά σε θετικό έδαφος και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1.804,05 μονάδων με +1,02%.

Χρηματιστήριο: Κατέκτησε και τις 1.800 μονάδες με ράλι Metlen

Ο τραπεζικός δείκτης μετά από εναλλαγές κατεύθυνσης κατέληξε στις 1.738,37 μονάδες με κέρδη 1,08%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 4.482,58 μον. με +1,23%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας με +0,65% στις 2.715,93 μον.

Ο τζίρος διατηρήθηκε στα καλά επίπεδα των τελευταίων ημερών φτάνοντας τα 175,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,4 εκατ. σε 16 πακέτα (3 στην ΕΤΕ για 3,8 εκατ., 3 στην Κύπρου για 4,8 εκατ., 2 στην Alpha για 1,5 εκατ.) με τον όγκο των συναλλαγών στα 35,58 εκατ. τεμάχια.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 3,06% στο πενθήμερο με τον διατραπεζικό δείκτη στο +4,73%.

Μετά από δύο συνεδριάσεις που είχαν χαρακτήρα μάλλον συσσώρευσης, με διακριτές τάσεις κατοχύρωσης κερδών και αναδιάταξης χαρτοφυλακίων, η Λεωφόρος Αθηνών επέστρεψε στους ανοδικούς ρυθμούς του τελευταίου διαστήματος και κατέκτησε ακόμα ένα ορόσημο, των 1.800 μονάδων, ένα επίπεδο που είχε να δει από τον Μάιο του μακρινού 2010.

Κάτι που ήρθε με υπεραπόδοση της Metlen, αφότου η S&P κατακόρυφα την τιμή – στόχο που έχει στον τίτλο της στα 62 ευρώ από τα 48, τις Coca Cola και Optima σε νέα ιστορικά υψηλά και τις συστημικές να ανεβάζουν ρυθμούς στο τέλος, έχοντας βρεθεί και με αρνητικά πρόσημα προηγουμένως.

Σε κάθε περίπτωση και με την επενδυτική διάθεση διεθνώς να είναι αισθητά αναβαθμισμένη πλέον, η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει ότι μπορεί να κοιτάει πλέον και προς έναν πιο μακρινό στόχο, την περιοχή των 2.000 μονάδων, ενώ στο άμεσο μέλλον, η ετυμηγορία της Fitch σήμερα το βράδυ για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να δώσει επιπλέον “καύσιμα” στην αγορά.

Σε διεθνές επίπεδο, ο S&P 500 στις ΗΠΑ δείχνει διάθεση να κινηθεί για 5η συνεδρίαση ανοδικά, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε τροχιά για την πέμπτη τους ανοδική εβδομάδα.

Οι κινήσεις στο ταμπλό
Η Metlen πρωταγωνίστησε με το ράλι 4,13% στα 43,9 ευρώ και τον 4ο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 19 εκατ.ευρώ, σχεδόν όλα στο ταμπλό (ένα μικρό πακέτο αξίας 415 χιλ. ευρώ.).

Στον ΔΤΡ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 82 εκατ. με τα 23,2 εκατ. στην Alpha που σημείωσε άνοδο 1,6% στα 2,6 ευρώ και τα 23 εκατ. στην Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 1,99% στα 5,524 ευρώ.

Σε πιο χαμηλούς τόνους κινήθηκαν οι υπόλοιπες δύο συστημικές, η Εθνική με 20,9 εκατ. στα 10,195 ευρώ με +0,44% και η Eurobank με 14,3 εκατ. στα 2,6 ευρώ με +0,39%.

Η καλύτερη απόδοση στον ΔΤΡ ήταν της Optima (883 χιλ.) σε νέο ιστορικό υψηλό στα 16,82 ευρώ με +3,06%, με την Κύπρου (7,9 εκατ.) στο +0,32%, ενώ η Αττικής (924 χιλ.) σημείωσε απώλειες -2,31%.

Από εκεί και πέρα, ο ΓΔ έλαβε ισχυρή ώθηση επίσης από το +2,3% της Coca Cola (1,1 εκατ.) στο υψηλό των 46,2 ευρώ, με την Jumbo (4,8 εκατ.) στα 28,78 ευρώ με +1,91% και την ΔΕΗ (5,2 εκατ.) στα 13,87 ευρώ με +1,17%.

Από την άλλη, τα ΕΛΠΕ (2,1 εκατ.) υποχώρησαν στα 7,735 ευρώ με -1,96%, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών τους χτες, με τον ΟΤΕ (7,1 εκατ.) στο -0,65% και τον ΟΠΑΠ (7,6 εκατ.) στο -0,40% να είναι οι 3 μοναδικοί τίτλοι που σημείωσαν πτώση στον 25άρη.

Από εκεί και πέρα, η Qualcο που πάτησε με το καλημέρα χτες τα 6 ευρώ (στα 6,12 με +12,09%) έχοντας ξεκινήσει από τα 5,46 παρέμεινε αμετάβλητη, με τζίρο 2 εκατ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot (1,6 εκατ.) πραγματοποίησε ράλι 3,24% στα 1,084 ευρώ, όπως και η Profile (487 χιλ.) με +3,39% στα 5,8 ευρώ.

Νέα υψηλά στα 17,46 ευρώ σημείωσε η Κρι Κρι (337 χιλ.) με +1,28%, με τα ΕΧΑΕ (676 χιλ.) στα 5,83 ευρώ με +1,57%.

Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό 83 μετοχές ολοκλήρωσαν ανοδικά έναντι 43 πτωτικών.

Η τεχνική εικόνα
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εισήλθε στην βασική ζώνη αντίστασης (1.780-1.800 μονάδες) σβήνοντας τις διακυμάνσεις από την κατοχύρωση κερδών με συσσώρευση χαμηλού εύρους. Η απορρόφηση της προσφοράς και η διαχείριση του βάθους της διόρθωσης αποτελεί ένδειξη της ισχύος των αγοραστών οι οποίοι σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας – ή κοντά σε αυτό – με συνεχόμενες καταγραφές υψηλών 15 ετών. Η άνοδος έχει αφήσει διαγραμματικές εκκρεμότητες στην έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης ξεκινώντας με ανοδικό χάσμα (1750 – 1761) περιοχή η οποία πλέον αποτελεί την νέα ζώνη στήριξης της Αγοράς.

Οι ταλαντωτές υποδεικνύουν ακόμα ανοδικό περιθώριο τουλάχιστον 20 – 30 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες ωστόσο η περιοχή των 1.800 μονάδων δείχνει ότι θα απαιτήσει την συνδρομή υψηλότερων συναλλαγών για την διαφυγή της. Επί του παρόντος όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι αγορασμένοι, η έξοδος των κερδισμένων χαρτοφυλακίων από τα χαμηλά του Απριλίου πραγματοποιείται με τρόπο που δεν αλλάζει τα δεδομένα και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών υποστηρίζει την διάχυση της ανόδου σε περισσότερα χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζεται η κόπωση της δυναμικής της τάσης μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου.

Ως εκ τούτου, καταλήγει ο Μ. Χατζηδάκης, θα αναμέναμε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς ανόδου για την συνέχεια με τους αγοραστές να διατηρούν το πλεονέκτημα στις κινήσεις.

Η εικόνα διεθνώς

Στις ΗΠΑ οι δείκτες της Wall Street οδεύουν προς την ολοκλήρωση μίας εβδομάδα ισχυρών κερδών (Dow +2,6%, S&P 500 +4,5%, Nasdaq άνω του +6%) με περιορισμένες μεταβολές σε πρώτη φάση σήμερα.

Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης, ο Dow Jones στο +0,1%, ο S&P 500 στο +0,1% και ο Nasdaq στο +0,15%.

Στην Ευρώπη οι δείκτες διατηρούνται σε θετικό έδαφος αλλά έχοντας χάσει το μεγάλο μέρος της αρχικής δυναμικής. Ο γερμανικός DAX στο +0,1% με τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,45%, τον γαλλικό CAC 40 στο +0,2%, τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,45% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +0,1%.

Το πρωί στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei είχε κλείσει ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,01%), με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,46% και τον διευρυμένο κινεζικό CSI 300 στο -0,45%.

Στην αγορά ομολόγων οι αγοραστές διατηρούν για δεύτερη ημέρα προβάδισμα με τις αποδόσεις να έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά πλέον. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,40%, του γερμανικού τίτλου στο 2,57% και του γαλλικού στο 3,25%, με τον ελληνικό στο 3,33%.

Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται με μικρή μεταβολή περί του +0,3%, το Brent στα 64,7 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 61,9 δολ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα