Σχέδιο για στήριξη οικονομίας – τουρισμού θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός

Το επικαιροποιημένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού στο οποίο κατέληξε έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις. Ο δεύτερος άξονας στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξουν πληθώρα “λουκέτων” και ο τρίτος άξονας εστιάζει στη στήριξη των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας όσων από τους εργαζομένους δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, τον λόγο θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

6+1 παρεμβάσεις

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

1. Πακέτο στήριξης για Τουρισμό και Εστίαση
2. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και των μισθών εποχικών και όσων μπαινοβγαίνουν σε αναστολή ή εκ περιτροπης εργασία
3. Μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο σε ακτοπολοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και σε σερβιριζόμενα ροφήματα, καφέ, χυμούς, τσάι και μη αλκοολούχα ποτά
4. Μείωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ από φέτος για όσους εκμισθωτές υπέστησαν μείωση ενοικίου
5. Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα το επιλέξουν
6. Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν

Επιπλέον η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής άνω του 1 δισ. ευρώ αλλά και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.

Σημειώνεται,  ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να προειδοποιήσει τους πολίτες ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο να αναπληρωθούν οι ζημιές και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

 

 

 

Σχετικά Νέα