Σχεδιάζονται σοβαροί περιορισμοί στις διαδηλώσεις

Συντηρητικής ατζέντας συνέχεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αναμένεται να πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας 23/12 συζήτησε τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση, χρησιμοποιώντας το κατασκευασμένο πρόσχημα ότι «δεν μπορεί 50 άτομα να κλεινουν τους δρόμους».

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι» (δικαίωμα το οποίο θα περιοριστεί δραματικά!) υποστήριξε πως «υπάρχει την ανάγκη να προσφέρουμε στην Ελληνική Κοινωνία, στον πολίτη, εκείνο που δικαιούται και απαιτεί: (α) το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και (β) το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και το βασικό ιδεολογικό μανδύα λέγοντας ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ.», ενώ υποστήρξε ότι «πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον Σεβασμό στο Δημόσιο Χώρο».

Έτσι, θα καθιερωθούν πρωτοφανείς περιορισμοί στις συγκεντρώσεις, όπως η ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η πρόθεση διαδήλωσης πρέπει να δηλώνεται ένα 48ωρο πριν στις αστυνομικές αρχές, μαζί με το όνομα του υπευθύνου!

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός: «Κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη. Έτσι ώστε η Αστυνομία να είναι ενημερωμένη. Πρέπει επίσης η προαναγγελία να φέρει το όνομα του οργανωτή. Κάποιου υπεύθυνου. Με ονοματεπώνυμο. Και αναλόγως με τον όγκο της, είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου. Με αυτόν τον νόμο προσδιορίζονται τα δικαιώματα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες. Ακόμα, με αυτόν τον νόμο θα ορίζεται ένας αστυνομικός ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Αστυνομία και τους οργανωτές»,.

«Το δήθεν ενδιαφέρον για την ταλαιπωρία και τη μετακίνηση του λαού δεν είναι παρά το πρόσχημα για να κρύψει την επιβολή διαφόρων αυστηρών περιορισμών που θα επιτρέπουν ακόμη και την απαγόρευση διαδηλώσεων ή την ενοχοποίησή τους για προβοκατόρικες ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με το λαϊκό κίνημα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο καλεί την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων».

Παράλληλα, ύστερα από τη γενική κατακραυγή και τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για τον περιορισμό των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, ο Χρ. Σταϊκούρας επιδόθηκε σε αριθμολογία, λέγοντας πως «οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις» – παραμένοντας ωστόσο σημαντικά χαμηλότερα από τα ποσά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο υπ. Συμβούλιο συζητήθηκαν ακόμα το επίδομα γέννησης, με το ύψος του να ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, τα υδατοδρόμια, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.ά.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα