

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας σχεδιάζει να υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα, μετά τη συντριπτική νίκη του ηγέτη της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, πολιτικού συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα της Μαύρης Θάλασσας.
Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου, που ηγείται κυβέρνησης συνεργασίας των κεντροαριστερών Σοσιαδημοκρατών και του κεντροδεξιού Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, μαζί με το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας, θα ενημερώσει τους εταίρους του συνασπισμού του ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί μετά τη διεξαγωγή του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών στις 18 Μαΐου, δήλωσε άτομο που γνωρίζει την απόφαση στο πρακτορείο Bloomberg, απαντώντας στην εκλογική ήττα ενός υποψηφίου που υποστηρίχθηκε από τον συνασπισμό του.
Ο Τζορτζ Σιμιόν της Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων εξασφάλισε πάνω από 40% στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής και θα αντιμετωπίσει τον κεντρώο δήμαρχο Βουκουρεστίου Νικουσόρ Νταν στον β’ γύρο.
Ο Κριν Αντονέσκου, που στηρίχθηκε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Τσιολιάκου, τερμάτισε τρίτος και έμεινε εκτός β΄ γύρου.
Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:
Ένας υπερεθνικιστής σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία και θα αντιμετωπίσει στον β’ γύρο τον κεντρώο αργότερα αυτόν τον μήνα, αφού εξασφάλισε τη νίκη του σε επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή, το τελευταίο πλήγμα για το κυβερνών κατεστημένο της χώρας.
Ο Τζόρτζε Σιμιόν της υπερεθνικιστικής Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων εξασφάλισε περίπου 41%, ενώ ο ανεξάρτητος Νικουσόρ Νταν κέρδισε 21%, δήλωσε η εκλογική αρχή της Ρουμανίας νωρίς τη Δευτέρα με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους. Ο πρώην ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Κριν Αντονέσκου, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον νυν κυβερνώντα συνασπισμό, ήρθε τρίτος και δεν θα βρεθεί στον επαναληπτικό γύρο, σε μια κίνηση που κινδυνεύει να αναστατώσει την κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο επαναληπτικός γύρος της 18ης Μαΐου είναι πιθανό να είναι μια αμφίρροπη αναμέτρηση. Στον β’ γύρο θα καθοριστεί εάν το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ διατηρήσει την αξιόπιστη διατλαντική πορεία που ακολουθεί εδώ και τρεισήμισι δεκαετίες από την κατάρρευση του καθεστώτος του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου ή θα στραφεί σε “αντισυστημική” κατεύθυνση, ακολουθώντας δυνάμεις που έχουν αμφισβητήσει τη φιλελεύθερη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ψηφοφορία ήταν η δεύτερη προσπάθεια εκλογής προέδρου μετά την σοκαριστική νίκη ενός ακροδεξιού υποψηφίου πέρυσι, η οποία προκάλεσε κατηγορίες για παρέμβαση του Κρεμλίνου και την ακύρωση της ψηφοφορίας από το ανώτατο δικαστήριο. Η απροσδόκητη νίκη στον πρώτο γύρο τον Νοέμβριο του Καλίν Τζορτζέσκου, στον οποίο είχε απαγορευτεί να συμμετάσχει στις εκλογές της Κυριακής, προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της Ρουμανίας από την πτώση του κομμουνισμού.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα του Σιμιόν είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι έδειχναν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Υπερβαίνει επίσης τον συνολικό αριθμό ψήφων που κέρδισαν αυτός και ο Τζορτζέσκου στον πρώτο γύρο της ακυρωμένης ψηφοφορίας, ένα σημάδι της αυξανόμενης αγανάκτησης των ψηφοφόρων με την τελευταία αναταραχή.
Ο Σιμιόν απέδωσε τη στροφή κατά του κατεστημένου στη διαρκή φτώχεια που έχει οδηγήσει εκατομμύρια Ρουμάνους να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας εργασία. Είπε ότι επωφελήθηκε επίσης από την έλλειψη αποφασιστικότητας της σημερινής κυβέρνησης στην προστασία των συμφερόντων της Ρουμανίας στην ΕΕ και πέραν αυτής.
“Ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση και το κατεστημένο δεν υποστηρίζονται εδώ στη Ρουμανία είναι το γεγονός ότι δεν είχαν αρκετά ισχυρή φωνή εντός της ΕΕ”, δήλωσε ο Σιμιόν σε μια συνέντευξη στο γραφείο του στο Βουκουρέστι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες. “Έκαναν ό,τι ήθελαν οι άλλοι, ό,τι ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις”.
Ωστόσο, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ρουμανίας μπορεί να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από τον Νταν, έναν μαθηματικό και ακτιβιστή που ανέλαβε την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, η οποία έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους, το 2020. Η ήττα του Αντονέσκου ήταν το δεύτερο πλήγμα για τα κυβερνώντα κόμματα, αφήνοντας την κυβέρνηση Τσιολάκου σε μια πιο εύθραυστη θέση.
Η νίκη του Γκεοργκέσκου πέρυσι “ήταν η πρώτη φορά που έχουμε μια κρίσιμη μάζα να λέει ξεκάθαρα ότι θέλουμε μια αλλαγή”, δήλωσε ο Νταν σε μια συνέντευξη τον περασμένο μήνα.
Πίστη στον Τραμπ
Την αναμέτρηση επισκίασε η πολιτική φιγούρα του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική σκηνή της Ρουμανίας εν μέσω διαμαρτυριών για την ακυρωμένη ψηφοφορία του περασμένου έτους. Ένας υπερεθνικιστής αρχηγός κράτους, ο οποίος θα εκπροσωπούσε τη Ρουμανία στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να προστεθεί στις ακροδεξιές δυνάμεις σε όλη την ΕΕ που επιτίθενται στους φιλελεύθερους θεσμούς του μπλοκ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα την Κυριακή, ο Σιμιόν δήλωσε ότι ήταν οπαδός του κινήματος του Trump — και απηύθυνε μια σειρά από κατηγορίες για φερόμενες παρατυπίες στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων νεκρών στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ κατηγόρησε αρκετούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ότι διέδιδαν “ψεύδη”. Δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ακύρωσε την περσινή ψηφοφορία και διέταξε επανάληψη λόγω υποψιών για ρωσική παρέμβαση στην εκστρατεία του Τζορτζέσκου. Η δικαστική απόφαση, την οποία ο Σιμιόν χαρακτήρισε “πραξικόπημα”, έχει δεχθεί πυρά από ακροδεξιές ομάδες, καθώς και από συμμάχους του Τραμπ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance την ανέφερε ως παράδειγμα δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και φερόμενων διακρίσεων εις βάρος ακροδεξιών πολιτικών σε ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο.
Σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό Facebook της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι αυτή την εβδομάδα, ο Βανς φέρεται να προέτρεψε τη Ρουμανία να διασφαλίσει ότι “η φωνή του λαού θα ακουστεί, καθώς αποτελεί το ιερό θεμέλιο της δημοκρατίας”.
Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής Τζέιμς “Τρέι” Τρέινορ, προειδοποίησε για εξωτερική παρέμβαση στη δημοκρατία της Ρουμανίας. Μέλος μιας αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου από την Ουάσινγκτον, ο Τρέινορ δήλωσε το Σάββατο ότι ήταν “πολύ σαφές” ότι οι περσινές εκλογές χειραγωγήθηκαν.
Ο Σίμιον δήλωσε ότι το κόμμα του, το AUR, θεωρεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι ως Ευρωπαίο σύμμαχο. Ο ακροδεξιός ηγέτης έχει δεσμευθεί να τερματίσει την βοήθεια προς την Ουκρανία, ωστόσο – σε αντίθεση με τον Τζορτζέσκου, ο οποίος έχει επαινέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν – ο Σίμιον έχει καταγγείλει τον Ρώσο πρόεδρο ως εγκληματία πολέμου.
Η Ρουμανία είναι η χώρα της ΕΕ που μοιράζεται τα μακρύτερα χερσαία σύνορα με την Ουκρανία και έχει βοηθήσει στη διευκόλυνση εκατομμυρίων εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας δεν είναι μια φιγούρα όπως οι αρχηγοί κρατών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκλεγμένος για πενταετή θητεία, ο πρόεδρος εκπροσωπεί τη χώρα στις συναντήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αν και ο πρωθυπουργός ηγείται της κυβέρνησης της χώρας.
“Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής τάξης να οικοδομήσει μια δημοκρατική κουλτούρα στη χώρα”, δήλωσε ο Sergiu Miscoiu, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai στην Κλουζ-Ναπόκα, στη βόρεια Ρουμανία. “Για τον επαναληπτικό γύρο είναι πρωταρχικής σημασίας οι δημοκρατικές δυνάμεις να χτίσουν μια ασπίδα ενάντια στην ακροδεξιά, αν και αυτό είναι πολύ περίπλοκο αυτή τη στιγμή”.
Σχετικά Νέα
Μήνυμα Γκουτέρες για Ινδία-Πακιστάν: Η στρατιωτική λύση δεν είναι λύση
Σοβαρή ανησυχία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την κλιμάκωση της.
Τραμπ: Ο Ερντογάν με κάλεσε στην Τουρκία και ομοίως θα έρθει στην Ουάσινγκτον
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε.
ΗΠΑ: Οι δασμοί στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές απειλούν θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο
Ο κόσμος του κινηματογράφου θορυβήθηκε από τους δασμούς που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ για.
Το Ισραήλ επιτρέπει “παράθυρο” διαπραγματεύσεων πριν από τη νέα στρατιωτική εκστρατεία του
Το Ισραήλ αφήνει ανοικτό, έως τα μέσα Μαΐου, ένα “παράθυρο” διαπραγματεύσεων με στόχο την.