Ρωσικό «όχι» σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν επιτρέπει καμία συνάντηση για συνομιλίες σχετικά με τη συνθήκη New START και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο Ρώσος αξιωματούχος, Σεργκέι Ριάμπκοφ, τόνισε ότι οι εχθροί της χώρας του αυξάνουν τα διακυβεύματα στην Ουκρανία μέσω των παραδόσεων όπλων.

Νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία θα φτάσει στη Μόσχα τις επόμενες μέρες.

«Το Κίεβο αποθηκεύει δυτικά όπλα σε πυρηνικούς σταθμούς»

Στο μεταξύ, η ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας (SVR) κατηγόρησε την Ουκρανία τη Δευτέρα ότι αποθηκεύει όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση σε πυρηνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του το SVR ανέφερε ότι οι εκτοξευτές ρουκετών HIMARS, τα συστήματα αεράμυνας και τα πυρομαχικά πυροβολικού με τα οποία προμήθευσαν οι ΗΠΑ το Κίεβο παραδόθηκαν στον πυρηνικό σταθμό Rivne στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας.

Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής

Οι πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής από την έναρξη της σύγκρουσης. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ λιγότερο από 48 ώρες μετά την εισβολή τους στη χώρα και κατέλαβαν επίσης τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια – τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη – στις αρχές του πολέμου.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι βομβαρδίζουν τη Ζαπορίζια. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την τοποθεσία ως αποθήκη όπλων.

Η αρμόδια για την πυρηνική εποπτεία υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για επιθέσεις κοντά στο εργοστάσιο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα