Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής τύπου ATACMS για να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στην Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου, με αποκορύφωμα την εκτόξευση του πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik κατά της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο στις 21 Νοεμβρίου 2024.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ άσκησε σφοδρή κριτική στην Ουκρανία για την χρήση των αμερικανικών πυραύλων ενάντια στη Ρωσία σε συνέντευξη που δημοσίευσε χθες (12.12.2024) το περιοδικό Time, με το Κρεμλίνο να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο την αντίδραση του.
Ειδικότερα, το Κρεμλίνο χαιρέτισε σήμερα (13.12.2024) την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιτάχθηκε στη χρησιμοποίηση από το Κίεβο αμερικανικών πυραύλων εναντίον του ρωσικού εδάφους. Η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν δεν επέτρεψε παρά μόλις το Νοέμβριο τη χρησιμοποίηση τέτοιων πυραύλων εναντίον του ρωσικού εδάφους, αφού είχε για καιρό αντιταχθεί σ’ αυτή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, από το περιοδικό Time, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, δήλωσε «έντονα αντίθετος» σ’ αυτή την ιδέα. «Το μόνο που κάνουμε είναι να εντείνουμε αυτό τον πόλεμο και να τον επιδεινώνουμε», υποστήριξε.
Η τελευταία δήλωση του Τραμπ «συμπίπτει πλήρως» με τη ρωσική θέση, αντέδρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε πως η εν λόγω δήλωση συμφωνεί με «τη θέση μας για τα αίτια της κλιμάκωσης».
Στο προσκήνιο ειρηνευτικές συνομιλίες
Η Μόσχα και το Κίεβο επιχειρούν να λάβουν την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανού με φόντο ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να αρχίσουν την ερχόμενη χρονιά, έπειτα από τρία χρόνια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε πλευρά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σε «άμεση κατάπαυση του πυρός» και σε διαπραγματεύσεις για να μπει τέλος στον πόλεμο, μετά τη συνάντησή του πριν από μία εβδομάδα στο Παρίσι με τον ουκρανό ομόλογό του και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων ως ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία για να εγγυηθούν μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός είναι πρόωρες και πρόσθεσε πως η Ρωσία θέλει την ειρήνη μάλλον, παρά απλώς μια εκεχειρία, ενώ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
«Δεν θέλουμε μια κατάπαυση του πυρός, θέλουμε την ειρήνη, από τη στιγμή που οι όροι μας θα έχουν εκπληρωθεί και όλοι οι στόχοι μας θα έχουν επιτευχθεί», αντέδρασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «οι προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις» δεν υφίστανται, καθώς η Μόσχα ζητάει μια ντε φάκτο παράδοση της Ουκρανίας πριν διαπραγματευθεί τους όρους για την ειρήνη.
Σχετικά Νέα
-
Ιράν: Η 7η Οκτωβρίου 2023 υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση του παλαιστινιακού.
-
Σκότωσε μία μαθήτρια και αυτοκτόνησε ο 17χρονος που άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ – Δύο τραυματίες
Μία 17χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα και άλλοι δύο μαθητές νοσηλεύονται από την επίθεση ενός 17χρονου.
-
Ελ Σαλβαδόρ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Μαουρίσιο Φούνες, εξόριστος στη Νικαράγουα από το 2016
Έφυγε την Τετάρτη (22/1) από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών, ο πρώην πρόεδρος.
-
Τη διάλυση των κουρδικών δυνάμεων απαιτεί η νέα ηγεσία στη Δαμασκό
Σε «διαπραγματεύσεις» με τις κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται οι νέες συριακές αρχές με τη νέα.