Ρωσία: Νέα δοκιμή πολυηχητικού πυραύλου από φρεγάτα

To ρωσικό πολεμικό ναυτικό δοκίμασε επιτυχώς τον πολυηχητικό (hypersonic) αντιπλοϊκό πύραυλο Zircon, εκτοξεύοντάς τον από φρεγάτα στη Λευκή Θάλασσα, όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το Interfax, ένας Zircon εκτοξεύθηκε από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ»- ένα πολεμικό πλοίο που τέθηκε σε υπηρεσία το 2018. Ο πύραυλος, ο στόχος του οποίου βρισκόταν στο πεδίο βολών Τσίτζα στην περιοχή του Αρχάγγελσκ, πέταξε επιτυχώς σε μια απόσταση 350 χλμ.

Σύμφωνα με το RT, ο πύραυλος πέταξε με ταχύτητα 8 Μαχ (οκτώ φορές η ταχύτητα του ήχου) και ήταν η δεύτερη δοκιμή του πυραύλου με στόχο σε ακτή. Στις δυο άλλες δοκιμές που είχαν γίνει, ο Zircon είχε εκτοξευτεί εναντίον στόχων στη θάλασσα.

Το 2019 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει ότι ο Zircon μπορεί να πιάσει ταχύτητα περίπου 9 Μαχ, με δυνατότητα να πλήξει στόχους σε αποστάσεις άνω των 1.000 χλμ. Όπως υποστηρίζει η Ρωσία, είναι ο πρώτος πολυηχητικός πύραυλος cruise που χρησιμοποιείται από ναυτικά σκάφη, και πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία στον ρωσικό στόλο μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές.

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα