Ρομπέρτα Μέτσολα: Διαψεύδονται οι φερόμενες δωροδοκίες της

Στη διάψευση δημοσιεύματος του Politico, στο οποίο γίνεται λόγος για δήθεν δωροδοκίες της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης (19/1) το Γραφείο Τύπου του ΕΚ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Politico σε άρθρο του με τίτλο «Σαμπάνιες, σοκολάτες και χρυσός: Αποκαλύπτονται μεγάλα δώρα που έλαβε η επικεφαλής του ΕΚ» κάνει λόγο για φερόμενες δωροδοκίες της προέδρου της ΕΚ. Το κείμενο αυτό ωστόσο όπως υπογραμμίζουν οι υπηρεσίες Τύπου είναι άκρως παραπλανητικό – όπως έχουν ήδη διευκρινίσει στον αρθογράφο του πρακτορείου – δεδομένου ότι δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της προέδρου.

Ειδικότερα, η κα. Μετσόλα δεν “ξέχασε” – όπως κατηγορείται στο εν λόγω δημοσίευμα – να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την ίδια, δεδομένου ότι δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού.

Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, όλα τα δώρα από όλους τους Προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες αρχές ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου.

Επίσης, δεν υπάρχουν “δώρα που δεν έχουν δηλωθεί”: Όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της προέδρου.

Όπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΕΚ στην Ελλάδα, οι πρόεδροι του θεσμικού οργάνου είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η πρόεδρος Μέτσολα αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόν για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες.

Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του ΕΚ.

Το παραπλανητικό δημοσίευμα
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η Ρομπέρτα Μέτσολα φέρεται να έχει λάβει στο δημόσιο μητρώο 142 δώρα εκ των οποίων τα 125 δηλώθηκαν «εκπρόθεσμα» (σ.σ.: εξηγείται παραπάνω ότι αυτό δεν ισχύει).

Τα δώρα που φέρεται βάσει του Politico να έλαβε η Μέτσολα περιελάμβαναν έναν χρυσό πύργο από τον ανώτερο Μαροκινό πολιτικό Naam Mayara, ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τον Fawzia Zainal, ομιλητή στο κοινοβούλιο του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό, Élisabeth Borne, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Bundestag, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μια λευκή μπλούζα από την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu, ένα βιβλίο για την Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.

Παράλληλα, φέρεται να έλαβε σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία κατά το άρθρο «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών της Βουλής».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα