Reuters: Η Γερμανία σε προχωρημένες συνομιλίες με το Ομάν για προμήθειες LNG

Η Γερμανία και το Ομάν βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την υπογραφή μακροπρόθεσμης συμφωνίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών, καθώς το Βερολίνο συνεχίζει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τις ρωσικές προμήθειες καυσίμων, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ενεργειακή εταιρεία RWE εξασφάλισε τον Σεπτέμβριο συμφωνία LNG με την ADNOC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Γερμανία αναζητά αλλού μέσω των εταιρειών κοινής ωφέλειας Uniper και Sefe, οι οποίες κρατικοποιήθηκαν από το Βερολίνο πέρυσι.

Δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος δήλωσαν ότι η συμφωνία με το Ομάν θα αφορά μεταξύ 0,5-1 εκατ. τόνους ετησίως (mtpa), με τη μία να διευκρινίζει περίπου 0,8 εκατ. τόνους ετησίως για 10 χρόνια.

Μια τρίτη πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι συζητείται μια 10ετής συμφωνία.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι η Uniper συμμετείχε στις συνομιλίες. Η εταιρεία βρισκόταν ήδη σε συζητήσεις με το Ομάν σχετικά με μια συμφωνία για αμμωνία, δήλωσε μία από τις πηγές, αφού ο όμιλος υπέγραψε συμφωνία με το έργο υδρογόνου HYPORT Duqm του Ομάν το 2021, βάσει της οποίας διαπραγματεύεται μια συμφωνία απορρόφησης «πράσινης» αμμωνίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ελπίζει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2024, μια σημαντική προσπάθεια για μια χώρα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για την τροφοδοσία της βιομηχανίας της.

Η Γερμανία διεξάγει εδώ και μήνες συνομιλίες με τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, το Κατάρ, για πρόσθετες προμήθειες, αλλά οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες. Η Ντόχα προτιμά συμβόλαια 20ετούς διάρκειας, τα οποία δεν συμβαδίζουν με τους κλιματικούς στόχους του Βερολίνου.

Τον Νοέμβριο, η QatarEnergy και η ConocoPhillips υπέγραψαν δύο συμφωνίες πώλησης και αγοράς για την εξαγωγή 2 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως στη Γερμανία για τουλάχιστον 15 χρόνια από το 2026.

Ενώ οι συμφωνίες προμήθειας με το Κατάρ θα ήταν θετικές για τη Γερμανία, δεν θα προσέφεραν άμεση λύση στην ενεργειακή κρίση του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα