Ράμα στην Αθήνα: «Αφωνία» για Μπελέρη, αποθέωση για Μητσοτάκη

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στην ομιλία που πραγματοποίησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα για να τον ακούσουν.

Ο Έντι Ράμα αποθεώθηκε από τους ομοεθνείς του ενώ από τα μεγάφωνα ήχησαν λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς έκπληξη πολλών και σε αντίθεση με ότι προέβλεπε το πρόγραμμα δεν ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

Οι φράσεις στα ελληνικά
Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του μιλώντας στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάδα» αναφώνησε και στη συνέχεια τόνισε στα αλβανικά: «Ζήτω η δημοκρατική Ευρώπη». Μάλιστα όταν ανέβηκε στο βήμα υπό τις επευφημίες των παρευρισκόμενων είπε στα ελληνικά: «Σιγά ρε παιδί μου σιγά», επειδή ο κόσμος φώναζε δυνατά και τον χειροκροτούσε.

Καμιά αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη
Παρά το γεγονός ότι επέλεξε να μιλήσει στην Ελλάδα την ημέρα που ο Φρέντυ Μπελέρης κλείνει ένα χρόνο στη φυλακή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας ο Έντι Ράμα έκανε τον… ανήξερο για την υπόθεση. «Ποτέ σε καμιά περίπτωση κάποιος Έλληνας της Αλβανίας δεν αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της εθνικής του καταγωγής τα τελευταία δέκα χρόνια» επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

«Το ζήτημα Μπελέρη, είναι ιστορία της ελληνικής πολιτικής»
Ο Έντι Ράμα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στην Αθήνα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Φρέντυ Μπελέρη, για τον οποίο συμπληρώθηκε ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψή του.

Όπως τόνισε στο STAR δεν υπάρχει ζήτημα Μπελέρη για την Αλβανία ενώ πρόσθεσε ότι όλη η υπόθεση είναι ιστορία της ελληνικής πολιτικής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν υπάρχει ζήτημα, δεν υπάρχει ιστορία για εμάς. Αυτή είναι ιστορία της ελληνικής πολιτικής. Δεν είναι δική μας ιστορία και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με εμάς». αΑναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας υπογράμμισε: «Ελπίζω πάρα πολύ ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε κάτι που ταιριάζει με την φανταστική σχέση μεταξύ των καθημερινών ανθρώπων Ελλάδας και Αλβανίας. Αξίζει να είναι καλύτερες και πρέπει να τους δώσουμε πολύ διαφορετικές πολιτικές».

Μύδροι Μπελέρη κατά Ράμα για την επίσκεψη στην Αθήνα
Νωρίτερα ο Φρέντυ Μπελέρης εξαπέλυσε μύδρους από τη φυλακή για το χρόνο και τον λόγο της επίσκεψης του Έντι Ράμα στην Ελλάδα.

Στο μήνυμά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε πως συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψή του, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ράμα επέλεξε αυτήν την ημέρα, επειδή ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητά του.

«Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς» κατέληξε το μήνυμα του Φρέντυ Μπελέρη.

Διαδήλωση κατά των χειρισμών Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη

Οι χειρισμοί Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη αποδοκιμάστηκαν και από μερίδα συμπατριωτών του που διαδήλωσαν κατά του έξω από το γήπεδο την ώρα της ομιλίας του.

Τη λύπη του για την εξέλιξη της υπόθεσης εξέφρασε επίσης και ο πρόεδρος της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Έντμοντ Γκούρι: «Η υπόθεση Μπελέρη είναι υπόθεση της αλβανικής δικαιοσύνης. Εκφράζω την λύπη μου για όλο αυτό το σκηνικό».

«Ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος συνομιλητής της Αλβανίας»
Στην ομιλία του ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καλύτερο συνομιλητή της Αλβανίας τα τελευταία δέκα χρόνια και του έστειλε μήνυμα με στίχους από ένα ποίημα που έγραψε Αλβανός ποιητής στα ελληνικά. Μάλιστα, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό τόνισε: «Αγαπητέ Κυριάκο, να μην γίνουμε εχθροί, ας μην τσακωνόμαστε. Φτάνουν τα πολλά δεινά και οι τυραννίες. Είναι καιρός για ευημερία και ελευθερία».

Νέα παρέμβαση Ράμα στα εσωτερικά της Ελλάδας και επίθεση στην αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα ωστόσο επιχείρησε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας εξαπολύοντας ξανά επίθεση κατά της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. «Και εμείς στην Αλβανία έχουμε την ίδια αντιπολίτευση που πράττει το ίδιο. Όσες φορές γίνεται λόγος για εξωτερικά θέματα καθίσταται φερέφωνο του εκλογικού εθνικισμού».

Το πρόγραμμα της ομιλίας
Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα με την εκδήλωση να ανοίγουν διάσημοι Αλβανοί καλλιτέχνες. Ο Έντι Ράμα έφτασε στο γήπεδο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (12/5) κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Χιλιάδες ομοεθνείς του που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα έφταναν κατά εκατοντάδες ήδη από τις 9 το πρωί ενώ στο γήπεδο έφτασε και κόσμος από την Αλβανία που ταξίδεψε με πούλμαν. Ο Έντι Ράμα συνοδευόταν από τη σύζυγό του και επιτελείο περίπου 150 ατόμων. Ανάμεσά τους υπουργοί και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα