Πυρ ομαδόν κατά του Τραμπ για όσα είπε για ΝΑΤΟ και Ρωσία

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Όπως είπε ο Τραμπ σε προεκλογική του ομιλία στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε το εν λόγω σχόλιο σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως περιέγραψε, ένας ηγέτης «μεγάλης χώρας» τον ρώτησε τι θα έκανε σε ένα υποθετικό σενάριο, κατά το οποίο μια χώρα που δεν έχει πληρώσει τα απαιτούμενα, δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία. «Με ρώτησε, οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν αυτή τη χώρα;», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Του είπα: Δεν έχεις πληρώσει; Δεν τηρείς τους κανόνες; Όχι, δεν θα σε προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα (τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

Λευκός Οίκος: Αποκρουστικά και απαράδεκτα όσα είπε ο Τραμπ
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταλόγισε στον πρώην πρόεδρο πως «ενθαρρύνει εισβολές κατά των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα», ενώ χαρακτήρισε τα όσα είπε ο Τραμπ «αποκρουστικά και απαράδεκτα».

Πρόσθεσε ότι η δήλωση «θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας».

Η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πρόβλεψη που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

Ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, υπήρξε σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ όταν ήταν πρόεδρος, απειλώντας κατ’ επανάληψη με αποχώρηση από τη συμμαχία. Περιέκοψε την αμυντική χρηματοδότη στο ΝΑΤΟ και πολλές φορές κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν.

Ο Μπέιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, αποκατέστησε τις συμμαχίες των ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στην προεδρία το 2021 διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα «μεγαλύτερο και πιο ζωντανό απ’ ό,τι έχει υπάρξει ποτέ».

«Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί διαταραγμένο χάος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια – όχι να είναι αντίθετος σε αυτά», ανέφερε σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.

Με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν σε κάποιες δημοσκοπήσεις, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανησυχούν ότι μια νίκη Τραμπ τον Νοέμβριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία, αλλά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως δεν πιστεύει ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα έθετε σε κίνδυνο την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις από ΝΑΤΟ και Ευρώπη
«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέχεια των δηλώσεων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν τον Τραμπ με αφορμή τα σχόλια που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σχετικά με τη μη προστασία συμμάχων του ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν αρκετά, από μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο (10/2) ο Τραμπ, ο οποίος είναι πιθανόν να /λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φέτος.

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα σχετικά με την ασφάλειά μας κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με αυτήν ή την άλλη εκλογική αναμέτρηση, ειδικότερα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», είπε ο Μπρετόν, προσθέτοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ κατανοούν πως η Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες.

Θέση για το θέμα πήρε και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ.

«Το σύνθημα του ΝΑΤΟ “ένας για όλους, όλοι για έναν” αποτελεί μια ξεκάθαρη δέσμευση. Το να υπονομεύει κανείς την αξιοπιστία των συμμαχικών χωρών σημαίνει ότι αποδυναμώνει ολόκληρο το ΝΑΤΟ», έγραψε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Καμία προεκλογική εκστρατεία δεν αποτελεί δικαιολογία για να παίζουμε με την ασφάλεια του Συμφώνου».

Αξιωματούχοι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσουν. Η Συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει μία πρόβλεψη που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των μελών εάν ένα εξ αυτών δεχθεί επίθεση.

Προβάδισμα Τραμπ στις δημοσκοπήσεις
Παρά τις αμφιλεγόμενες έως εμπρηστικές δηλώσεις και τις αμέτρητες περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη, ο Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έστω και με μικρό προβάδισμα, έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησαν οι «Financial Times», αποκαλύπτεται ότι παρότι η οικονομία των ΗΠΑ καλυτερεύει διαρκώς, εντούτοις οι πολίτες φαίνεται να μην εμπιστεύονται τους χειρισμούς του Aμερικανού προέδρου την ώρα μάλιστα που οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του, κυρίως της μνήμης του, οργιάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην δημοσκόπηση, το 42% θεωρεί ότι ο Τραμπ είναι ικανότερος για θέματα οικονομίας από τον Μπάιντεν που συγκεντρώνει το 31%. Πάντως, 1 στους 5, δηλαδή το 21%, δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο υποψήφιους προέδρους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχουν και οι στατιστικοί αριθμοί των πολιτών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων, φαίνεται πως έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από όσους πολίτες δεν έχουν ανώτατη εκπαίδευση.

Μεγάλες διαφορές εντοπίζονται και στα φύλα καθώς και στις ηλικίες. Το 1/3 των αντρών λένε ότι έχουν θετική εικόνα για την οικονομία ενώ το 1/5 των γυναικών δηλώνει το ίδιο. Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι διατηρούν μια αισιόδοξη και καλύτερη εικόνα της οικονομίας, από τις νεαρότερες ηλικίες που φαίνονται πιο απαισιόδοξοι.

Όσοι δηλώνουν υπέρ των Δημοκρατικών, στηρίζουν τις πολιτικές Μπάιντεν κατά 71% ενώ με τον Μπάιντεν συμφωνεί μόλις το 5% όσων δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα