Πτωτική η τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να βρίσκονται και πάλι στις επάλξεις, πιέζοντας την αγορά για την τέταρτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση και παρά τις προσπάθειες των αγοραστών να υψώσουν άμυνες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,49% στις 869,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.154,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,77% στις 856,35 μονάδες.

Η αγορά δεν έχει «σηκώσει κεφάλι» από τη στιγμή που άρχισε ο Νοέμβριος, καθώς και σήμερα βρίσκεται υπό την πίεση των πωλητών. Από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης έδειξε την αδυναμία του να διαπεράσει με αποφασιστικότητα τις 880 μονάδες, οι πωλητές έχουν κυριαρχήσει στο ταμπλό, ασκώντας πιέσεις σχεδόν σε ολόκληρο το ταμπλό.

Η εικόνα της αγοράς όμως ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη από αρκετούς εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι τόνιζαν ότι αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκονταν σε κρίσιμα και ισχυρά επίπεδα αντιστάσεων. Και δεδομένης της επιφυλακτικότητας και της επιλεκτικότητας των αγοραστών, το έδαφος για διορθώσεις ήταν πρόσφορο.

Το μεγάλο ζήτημα που έχει επισημανθεί πολλάκις από τη στήλη είναι ότι το ΧΑ δείχνει κόπωση να προσελκύσει νέα κεφάλαια προκειμένου να τροφοδοτήσει νέα προσέγγιση των 900 μονάδων. Αντ’ αυτού παρατηρείται ανακύκλωση της ήδη υπάρχουσας ρευστότητας με τις κινήσεις να προδίδουν συντήρηση των επιπέδων, η οποία όπως εκτιμάται θα κυριαρχήσει έως το τέλος του έτους.

Τι θα αλλάξει την εικόνα
Οι παράγοντες που θα αλλάξουν την εικόνα είναι αφενός το κλίμα στις διεθνείς αγορές, το οποίο επηρεάζει όλο και περισσότερο την ουδετερότητα της ελληνικής αγοράς, αλλά και μεγαλύτερη ορατότητα στις πτυχές του νόμου για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών, τον λεγόμενο Ηρακλή. Και οι δύο αυτοί παράγοντες δεν εκτιμάται ότι θα «ξεδιπλωθούν» το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι θετικές προσδοκίες επί αυτών δεν θα κρατήσουν την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς, Motor Oil, Aegean, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης ασκούν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Αlpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, Coca Cola, Titan, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος και Εθνική.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς σήμερα σημειώνει κέρδη 1,05%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ, η Λάμδα και ο Φουρλής.

Σχετικά Νέα