

Την σοβαρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας (13/05) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την προσφώνηση της χώρας ως «Μακεδονία» από τη νέα πρόεδρο της Β. Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της, πράξη την οποία χαρακτήρισε «παράνομη και ανεπίτρεπτη».
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων.», ξεκαθαρίζει – μεταξύ άλλων – ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στα social media.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας».
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.
Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Διπλωματικό θρίλερ – Γρίφος αν θα μεταβεί ο Πούτιν στην Τουρκία
Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. Ένα.
Deals με την Ιταλία για επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ σε τρένα και αμαξοστάσια
Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε.
Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα «περιμένει» τον Ρώσο ομόλογό του.
Ζελένσκι: Πρώτα εκεχειρία και μετά απευθείας διαπραγματεύσεις
Ως θετικό σημάδι χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το ότι η Ρωσία.