Προειδοποίηση ΠΟΥ: Ο χειμώνας θα είναι απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων Ουκρανών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι «απειλητικός για τη ζωή» εκατομμυρίων Ουκρανών μετά από μια σειρά καταστροφικών ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

«Με απλά λόγια – αυτός ο χειμώνας θα αφορά την επιβίωση», είπε στους δημοσιογράφους ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη στον οργανισμό υγείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η ζημιά στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας που προκαλείται από πολυάριθμες πυραυλικές επιθέσεις «έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και στην υγεία των πολιτών», είπε ο Κλούγκε.

Είπε ότι ο ΠΟΥ έχει καταγράψει περισσότερες από 700 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Επισήμανε μια «σαφή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στην υγεία και την ενεργειακή υποδομή σημαίνουν ότι εκατοντάδες νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι πλέον πλήρως λειτουργικά», είπε ο Κλούγκε.

«Αναμένουμε δύο- τρία εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια», προειδοποίησε.

«Θα αντιμετωπίσουν μοναδικές προκλήσεις για την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών λοιμώξεων όπως ο Covid-19, η πνευμονία, η γρίπη και ο σοβαρός κίνδυνος διφθερίτιδας και ιλαράς σε ανεπαρκώς εμβολιασμένο πληθυσμό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα