Πριν το food pass αναμένονται… νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων

Η αύξηση της τάξεως του 17% που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στον δείκτη τιμών εισαγωγών της βιομηχανίας τροφίμων λειτουργεί ως προάγγελος νέων ανατιμήσεων στις τιμές λιανικής του κλάδου και εντείνει τον προβληματισμό για την εξέλιξη του πληθωριστικού φαινομένου στο πιο «ευαίσθητο» μέτωπο, που είναι οι τιμές των τροφίμων.

Ο πρωθυπουργός χθες κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 στη Βουλή εξήγγειλε το λεγόμενο food pass, δηλαδή ότι το κράτος θα καλύψει από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες το 10% του κόστους των αγορών σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων, σε μία προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά.

Τα δεδομένα
Όσον αφορά τον συνολικό δείκτη τιμών εισαγωγών -ουσιαστικά δηλαδή τον δείκτη που αποτυπώνει το λειτουργικό κόστος της βιομηχανίας-, ναι μεν ο ρυθμός αύξησής του μειώθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, από την άλλη όμως παραμένει στα πολύ υψηλά επίπεδα του 21,3% που δείχνουν νέες αυξήσεις στις τιμές λιανικής και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Μεγάλος «πονοκέφαλος» για τις βιομηχανίες παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο σχετικός επιμέρους δείκτης κατέγραψε αύξηση 294,1% (πρόκειται για τον δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, αρμού και κλιματισμού). Ο προβληματισμός όσον αφορά την τιμή της ενέργειας για τη βιομηχανία έγκειται στο ότι οι επιδοτήσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν καλύπτουν παρά σε ένα ποσοστό τις ανατιμήσεις. Από την άλλη, μπαίνουμε στην περίοδο που λήγουν τα «κλειδωμένα» τιμολόγια που είχαν οι μεγάλες επιχειρήσεις με τους παρόχους και τα οποία φυσικά δεν ανανεώνονται με τους ίδιους όρους. Αυτό σημαίνει ακριβότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες, άρα και προϋποθέσεις για νέες πιέσεις στις τιμές λιανικής.

Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 21,3% έναντι αύξησης 33,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 29,8% έναντι αύξησης 13,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών κατά 21,3%, τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 26,8% και στον αντίστοιχο δείκτη από τις χώρες της Ευρωζώνης κατά 10,2%. Η εικόνα των επιμέρους κλαδικών μεταβολών ήταν η εξής:

– Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: 294,1%

– Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: 44,6%

– Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου: 29,7%

– Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: 18,9%

– Βιομηχανία τροφίμων: 17,4%

– Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής: 15,9%

– Παραγωγή βασικών μετάλλων: 11,6%

– Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: 6,6%

– Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: 5,6%

– Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων: 4,6%

– Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: 4,1%

– Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: 3,7%

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα