Πούτιν: Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες ανταγωνίζονται πλέον με εκλεγμένες κυβερνήσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε την Τετάρτη την αυξανόμενη επιρροή των αμερικανικών κολοσσών κοινωνικών μέσων δικτύσωσης, λέγοντας ότι ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία σημαίνει ότι είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστούν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για πρώτη φορά από το 2009, ο Πούτιν συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού, της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της οικονομικής ανισότητας παγκοσμίως. Ο Πούτιν ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά για τον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, που βρίσκεται φυλακισμένος στη Μόσχα.

“Οι ψηφιακοί γίγαντες παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη κοινωνία”, δήλωσε ο Πούτιν. “Μιλάμε πλέον για οικονομικούς γίγαντες, έτσι δεν είναι; Σε ορισμένους τομείς, ανταγωνίζονται τα κράτη και το κοινό τους μπορεί να περιλαμβάνει εκατομμύρια χρήστες”, πρόσθεσε , επικαλούμενος πρόσφατα γεγονότα στην πολιτική των ΗΠΑ. ”Το ερώτημα είναι, πώς συσχετίζεται αυτό το μονοπώλιο με το δημόσιο συμφέρον;

Ο Πούτιν ωστόσο δεν κατονόμασε συγκεκριμένες τεχνολογικές εταιρείες.

Οι παρατηρήσεις του σχετικά με πρόσφατα πολιτικά γεγονότα στις ΗΠΑ αναφέρονταν στις εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter που απέκλεισαν τους λογαριασμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού οι υποστηρικτές του εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Πιο πρόσφατα, η Google ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει τη μηχανή αναζήτησης σε χρήστες στην Αυστραλία εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με σχέδια για την επιβολή ενός νέου νόμου που θα τον ανάγκαζε την ίδια καθώς και το Facebook να πληρώσουν εταιρείες μέσων ενημέρωσης για το δικαίωμα χρήσης του περιεχομένου τους.

Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα και ανισορροπίες στον κόσμο, και ότι αυτά θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω.

“Η πανδημία έχει γίνει μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα και έχει επιταχύνει τις δομικές αλλαγές, οι προϋποθέσεις για τις οποίες ήταν ήδη σε ισχύ”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι εντάσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο”, προειδοποίησε ο Πούτιν, επικαλούμενος εμπειρογνώμονες που έχουν παρομοιάσει την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο με τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και ότι θα μπορούσαν να προκύψουν παραλληλισμοί από τότε με τώρα όσον αφορά το εύρος αυτού που χαρακτήρισε ως συστημικές “προκλήσεις και πιθανές απειλές”.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η κρίση έχει αυξήσει τον λαϊκισμό, τη δεξιά και την αριστερή ριζοσπαστικότητα, και πρόσθεσε ότι οι εγχώριες πολιτικές διαδικασίες γίνονται πιο βίαιες.

“Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις, καθιστώντας τις λιγότερο σταθερές και προβλέψιμες”, τόνισε.

“Τον 20ο αιώνα, η αποτυχία και η αδυναμία επίλυσης κεντρικών ζητημάτων οδήγησε στον καταστροφικό Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά, σήμερα δεν είναι δυνατή μια τόσο έντονη σύγκρουση, ελπίζω ότι δεν είναι εφικτή, γιατί θα σήμαινε το τέλος του πολιτισμού μας. Ωστόσο, θα ήθελα να επαναλάβω, ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα εάν δεν κάνουμε τίποτα για να την αποφύγουμε. Και υπάρχει πιθανότητα να βιώσουμε μια πραγματική κατάρρευση της παγκόσμιας ανάπτυξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μάχη όλων ενάντια σε όλους”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπόθεση Ναβάλνι
Τα σχόλια του Πούτιν έρχονται καθώς αξιωματούχοι από τη Δύση ζυγίζουν την πιθανότητα νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για τη σύλληψη του Ναβάλνι.

Σε μια πρόκληση για τον Πούτιν, σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις το Σαββατοκύριακο στη Ρωσία με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να διαμαρτύρεται κατά της σύλληψης του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν καλέσει τον κόσμο να συμμετάσχει σε περαιτέρω διαδηλώσεις τις επόμενες μέρες για να διατηρήσουν την πίεση στο Κρεμλίνο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασαν τη σύλληψη του Ναβάλνι, ζητώντας επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ναβάλνι και εκφράζοντας “βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών και δημοσιογράφων”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα