Πούτιν: Χρήσιμες οι ειρηνευτικές προτάσεις της Κίνας όταν Δύση και Ουκρανία είναι έτοιμες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πούτιν, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Πούτιν προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την ολοκλήρωση διήμερων συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί στη Μόσχα επίσημη επίσκεψη.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του Σι και Πούτιν στη Μόσχα.

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το κινεζικό σχέδιο 12 σημείων
«Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», «δεν πρέπει να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι»: «Πρέπει να εναντιωθούμε στις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων», αναφέρει το έγγραφο, υπό τον τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Η Κίνα ζητεί εξάλλου η Μόσχα και το Κίεβο να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

«Τα (εμπόλεμα) μέρη πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε άμαχους ή πολιτικά κτίρια», τονίζει το κείμενο της κινεζικής διπλωματίας. Ακόμη, επαναλαμβάνει την εναντίωση της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, με ελατήριο το κοινό συμφέρον να υπάρξει αντίβαρο στις ΗΠΑ.

Επισήμως ουδέτερη, η Κίνα απευθύνει έκκληση στο κείμενο να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα ζητεί η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Τα βασικά σημεία:

Σεβαστείτε την κυριαρχία όλων των χωρών
Η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών
Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ
Σταματήστε τις μάχες, αποτρέψτε την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία ή ακόμα και να βγει εκτός ελέγχου
Προωθήστε σταδιακά την αποκλιμάκωση και την εκτόνωση της κατάστασης και επιτέλους επίτευξη συνολικής κατάπαυσης του πυρός
Ο διάλογος, η διαπραγμάτευση είναι ο μόνο βιώσιμος τρόπος επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία
Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αντίθεση σε ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να γίνει
Αποτρέψτε τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αποφύγετε οποιαδήποτε πυρηνική κρίση
Είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες
Αντιταχθείτε σε τυχόν μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα