Πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το οικονομικό ντόμινο που «πυροδότησε» ο Κορωνοϊός

Η οικονομικές εξελίξεις  του πλανήτη πλέον εξαρτώνται από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενίσχυσης της άμυνας των επιχειρήσεων, είδαμε πως λήφθηκαν μέτρα έκτακτου χαρακτήρα ειδικά για όσες εταιρείες είναι σε περιοχές που τα κρούσματα είναι περισσότερα.

Γράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη

Οι μεταρρυθμίσεις  αφορούν κατά κύριο λόγο  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες άλλωστε  αποτελούν και το 90% των επιχειρήσεων που έχει η Ελλάδα. Τα μέτρα στήριξης βασίζονται σε παραδοχές σχετικά με τις διαστάσεις  των επιπτώσεων του ιού στην εγχώρια  οικονομία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα κρατήσει η εξάπλωση του ιού ώστε να ληφθούν μέτρα ακόμη πιο στοχευόμενα για να μην υπάρχει πιθανότητα απόκλισης  από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα μέτρα προστασίας της οικονομικής εξάπλωσης στην Ελλάδα 

Οι βασικοί άξονες προστασίας είναι δύο. Από την μια έχουν προστασία μέσω ελαφρύνσεων/αναβολών φορολογικών και  ασφαλιστικών υποχρεώσεων και από την άλλη έχουμε θωράκιση μέσω ενίσχυσης της ρευστότητας και ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης. Αυτά όσον αφορά την οικονομική καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει επίσης τον κλάδο του Τουρισμού και της Ναυτιλίας  και αυτό διότι αποτελούν τους δυο βασικούς ακρογωνιαίους λίθους του ΑΕΠ της χώρας.

Είναι γνωστό ότι η διαμόρφωση της ανάπτυξης βασίζεται κυρίως σε αυτές τις δύο δραστηριότητες. Πρόκειται για τομείς που και οι δυο έχουν μεγάλες απώλειες τις τελευταίες μέρες. Οι μετακινήσεις και οι διαμονές ακυρώνονται,  η ζήτηση των τουριστικών πακέτων έχει μειωθεί μιας και είναι άγνωστο πόσο ακόμη θα συνεχίσει να επεκτείνετε ο ιός.

Η Ναυτιλία έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις στην μεταφορά ξηρού φορτίου  μιας και  τα περισσότερα λιμάνια  που είναι πέρασμα μεταφοράς ξηρού  φορτίου βρίσκονται στην Κίνα. Σε αυτό το γεγονός δε, έρχεται να προστεθεί και η μείωση της τιμής του πετρελαίου η οποία μειώνει την ζήτηση για την μεταφορά LNG μιας και τώρα το αδιύλιστο πετρέλαιο είναι θελκτικότερο λόγω της τιμής του.  Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση στην οποία τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου θα μπορούσαν να επωφεληθούν, η υπερπροσφορά έρχεται σε αντιδιαστολή με την μειωμένη ζήτηση.

Πως θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία

Πρόκειται για ένα ντόμινο μιας σειράς  διεθνών εξελίξεων που μπορεί να  γίνουν μοιραία για την πορεία της ανάπτυξης. Για αυτό και είναι επιζήμιο για μια οικονομία να βασίζεται μόνο σε μια ή στην Ελληνική περίπτωση σε δύο τομείς  της οικονομίας (τουρισμός – ναυτιλία). Ανάλογες απώλειες θα έχει η Ταϋλάνδη, το Βιετνάμ και άλλοι παρόμοιοι προορισμοί οι οποίοι στηρίζονται αποκλειστικά στον Τουρισμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι  αναλυτές ανησυχούν πως η εξάπλωση του ιού, αυξάνει τις πιθανότητες για νέα ύφεση. Ήδη οι περισσότερες  χώρες έχουν πληγεί οικονομικά. Το ΑΕΠ της Κίνας, αντιπροσωπεύει το 20% του παγκόσμιου (AEΠ) άρα μια νέα ύφεση θα  έχει μεγάλες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή αγορά, τις μεγαλύτερες συνέπειες θα τις έχει η Γερμανία, διότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της. Μιας και η Γερμανία κρατάει την Ευρωπαϊκή οικονομία , οι συνέπειες θα εξαπλωθούν και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Αίτημα εξαίρεσης δαπανών από την προσμέτρηση των πλεονασμάτων λόγω κορονοϊού

Η χώρα μας πρόσφατα  έθιξε στους θεσμούς  το αίτημα εξαίρεσης ορισμένων δαπανών από την προσμέτρηση των πρωτογενών. Εξάλλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης  η Ελλάδα και κάθε χώρα της Ε.Ε  δικαιούται να  αποκλίνει προσωρινά από τα συμφωνηθέντα. Από την άλλη όμως,  η ενισχυμένη μεταμνημονιακή  εποπτείας δεν επιτρέπει εύκολα ελιγμούς.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η  μέχρι τώρα η Ελλάδα  έχει πιάσει τους απαιτούμενους στόχους των πλεονασμάτων πράγμα το οποίο μπορεί να συνυπολογίσουν  τα τεχνικά κλιμάκια  στην λήψη της απόφασης στο  Eurogroup στις 16/3.

Το θέμα της  μείωσης των πρωτογενών  πλεονασμάτων εξακολουθεί να είναι ψηλά στην ατζέντα. Καθοριστικός παράγοντας είναι η εξέλιξη των  δημοσιονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικής στρατηγικής, πρέπει έως το 2022 να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Από το 2023 και μετά, το ποσοστό προβλέπεται πως θα αποκλιμακωθεί. Ο παράγοντας  που θα καθορίσει τα πλεονάσματα είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πόσο θα παρεκκλίνει η Ελληνική οικονομία από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης εξαιτίας του ιού; Άγνωστο ακόμα…

Το μεγάλο στοίχημα

Θα καταφέρουμε μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων μα αντισταθμίσουμε τις απώλειες; Βλέπουμε μια σειρά επενδυτικών επαφών τους τελευταίους μήνες σε Αμερική και Γερμανία με στόχο την εύρεση επενδυτών.  Άραγε οι 16  Ελληνο-Κινεζικές οικονομικές συμφωνίες που υπεγράφησαν τέλη του 2019 πόσο εύκολα θα υλοποιηθούν; Σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι σε διαφορετικό οικονομικό κύκλο από τον υπόλοιπο πλανήτη( φάση ανόδου) πόσο θα την επηρεάσουν ή κρατήσουν πίσω όλες αυτές οι διεθνείς αναταραχές; Τα παραπάνω δείχνουν ότι οφείλουμε να εστιάσουμε πιο πολύ  στις επενδύσεις,  και να χαράξουμε νέα  στρατηγική εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα