Πώς ο πληθωρισμός αλλάζει το χαρτοφυλάκιο των Ταμείων

Ζημιά όχι μόνο στο διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, αλλά και στα αποθεματικά των Ταμείων τους, κάνει ο καλπάζων πληθωρισμός λόγω της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης.

Και αυτό γιατί η άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όχι μόνο ροκανίζει έμμεσα τις αποδοχές των απομάχων της δουλειάς λόγω της ακρίβειας, αλλά και μειώνει την αξία των ρευστών διαθεσίμων που έχει κατατεθειμένα ο e-ΕΦΚΑ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, ο υψηλός πληθωρισμός −ειδικά εφόσον δεν αρχίσει σταδιακά να κάμπτεται− μειώνει τη δυνατότητα των Ταμείων να καλύψουν πιθανές μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες τους μέσω χρήσης των αποθεματικών τους, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε μορφή ρευστών διαθεσίμων (όπως εκείνα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ), όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Για του λόγου το αληθές, η τιμή του μεριδίου στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ έχει πέσει κατά 4% από τις αρχές του έτους, μειώνοντας, έτσι, τα διαθέσιμα των Ταμείων που είναι τοποθετημένα σε αυτό κατά αντίστοιχο ποσοστό. Η εξέλιξη αυτή, όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, οφείλεται στο γεγονός ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε αύξηση των επιτοκίων, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε πτώση των τιμών των ομολόγων και, έτσι, σε μείωση της τιμής μεριδίου του Κοινού Κεφαλαίου της ΤτΕ.

Η μείωση

Οι ίδιες πηγές εξηγούν, συγκεκριμένα, πως η τιμή μεριδίου έπεσε στα 28,1822 ευρώ την 31η Μαρτίου 2022, έναντι 29,3929 ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η πτώση αυτή ισοδυναμεί με απώλειες 80 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2022 για τα αποθεματικά του e-ΕΦΚΑ. Αν, μάλιστα, συνεχιστεί έως το τέλος του χρόνου αυτή η πτώση (4%), οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 320 εκατ. ευρώ. Και αυτό ενώ αναμενόταν, πριν η πολεμική κρίση στην Ουκρανία δώσει νέα ώθηση στον πληθωρισμό, μια αύξηση της τάξεως του 1,5% σε εξαμηνιαία βάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν στο Capital.gr πως ο κλάδος της κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ έχει ποσό κοντά στο 1 δισ. ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ έχει τοποθετήσει ο κλάδος της επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Συνολικά, δηλαδή, ο e-ΕΦΚΑ έχει στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος το ποσό των 2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε λίγο κάτω από τις δαπάνες του e-ΕΦΚΑ για την καταβολή συντάξεων σε μηνιαία βάση.

Αντιστάθμιση των απωλειών
Οι απώλειες αυτές έχουν αντισταθμιστεί από την πορεία των άλλων επενδύσεων των αποθεματικών των Ταμείων.

Πέρα από τα 2 δισ. ευρώ που είναι επενδυμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, υπάρχουν επενδύσεις συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές και ομόλογα. Οι τοποθετήσεις αυτές δείχνουν θετικά πρόσημα ως προς τις αποδόσεις τους.

Πρώτα από όλα, σε σχέση με τις επενδύσεις σε μετοχές, εσωτερικού και εξωτερικού, καταγράφεται φέτος αύξηση (2%-3%). Έτσι, καταγράφεται αντίστοιχη άνοδος της αξίας των αποθεματικών των Ταμείων που είναι τοποθετημένα σε μετοχές.

Επίσης, καταγράφεται οριακή αύξηση στις επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, εσωτερικού και εξωτερικού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Το αντιστάθμισμα των απωλειών από την τιμή των μεριδίων μέσω των καλύτερων αποδόσεων των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές κ.λπ. έχει οδηγήσει σε μηδενική μεταβολή της αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου των επενδύσεων των Ταμείων φέτος έως τώρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως η μείωση της αξίας των ρευστών διαθεσίμων των Ταμείων που είναι επενδυμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ δεν ανησυχεί αρμόδια στελέχη των Ταμείων. Και αυτό γιατί οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούσαν μια από τις πιο “σίγουρες” επενδύσεις τους.

Μάλιστα, αν είχαν τοποθετηθεί στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας, οι εισφορές του νέου Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, θα υφίσταντο και αυτές μείωση 4%.

Ωστόσο, η κατάθεση αυτή δεν έγινε, για τεχνικούς λόγους, καθώς καθυστέρησε έως τώρα η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των εισφορών και, έτσι, έως τώρα οι πρώτες “καταθέσεις” των ατομικών ασφαλιστικών “κουμπαράδων” γλίτωσαν μια μικρή μείωση (4%), επισημαίνουν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές, και, αν και εφόσον χρειαζόταν μελλοντικά (κατά τη συνταξιοδότηση των σημερινών ασφαλισμένων), τη μείωση αυτή ή όποια άλλη θα την κάλυπτε ο κρατικός Προϋπολογισμός.

 

ΠΗΓΗ:Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα