Πώς είδε ο επιχειρηματικός κόσμος και οι αγορές τα επεισόδια στο Καπιτώλιο

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην «καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας»:  Αναγραφόταν μεταξύ άλλων στο πρωτοσέλιδο των Times της 7ης Ιανουαρίου. O  πρωτόγνωρος αναβρασμός στις ΗΠΑ έχει ξεσηκώσει και τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και τις αγορές.

Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Κορυφαίες επιχειρηματικές ομάδες καταδίκασαν τις ενέργειες βίας στο Καπιτώλιο: Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες ήταν φιλικές προς τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ  λόγω των μεγάλων φορολογικών κινήτρων που τους παρείχε. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της αναμενόμενης μεταστροφής είναι η αντίδραση της ΜΚΟ Business Roundtable που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις η οποία έγραψε «Το χάος που εκτυλίσσεται στην πρωτεύουσα του έθνους είναι το αποτέλεσμα παράνομων προσπαθειών για ανατροπή των νόμιμων αποτελεσμάτων δημοκρατικών εκλογών. Η χώρα αξίζει καλύτερα. Η Business Roundtable καλεί τον Πρόεδρο και όλους τους αρμόδιους αξιωματούχους να θέσουν τέρμα στο χάος και να διευκολύνει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.»

Το σχόλιο του έκανε και ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs «Για χρόνια, η δημοκρατία μας έχει χτίσει μια δεξαμενή καλής θέλησης σε όλο τον κόσμο που φέρνει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες μας. Πρόσφατα, σπαταλήσαμε αυτήν την καλή θέληση με ανησυχητικό ρυθμό και η σημερινή επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κάνει περαιτέρω ζημιά. Ήρθε η ώρα για όλους τους Αμερικανούς να έρθουν μαζί και να προχωρήσουν με μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Πρέπει να ξεκινήσουμε την επανεπένδυση στη δημοκρατία μας και την ανοικοδόμηση των θεσμών που έχουν κάνει την Αμερική ένα εξαιρετικό έθνος.»

H εικόνα στο Χρηματιστήριο: To ράλι των αγορών υποχώρησε το απόγευμα των διαδηλώσεων ωστόσο ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,6%. Γιατί; Διότι οι επενδυτές νωρίτερα είχαν θετική εικόνα για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας λόγω της σταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού στην χώρα, με τις μετοχές λίγο νωρίτερα από τα επεισόδια να σημειώνουν απότομη αύξηση. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η αγορά μπόρεσε να ανέβει, παρά το βίαιο γεγονός της Τετάρτης, είναι  τα χαμηλά επιτόκια των ομολόγων τα οποία στρέφουν τους επενδυτές σε μετοχές. Έτσι αυξάνονται γενικά  την περίοδο αυτή  οι τιμές  των μετοχών, καθώς ο αριθμός των αγοραστών ξεπερνά τον αριθμό των πωλητ

ών.

Πως θα κινηθεί μετέπειτα: Παρά τον αναβρασμό των ημερών, εκτιμούμε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν το ράλι τους καθώς η οικονομική ατζέντα του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες. Υπάρχουν βέβαια και προβληματισμοί, κυρίως στον εργασιακό τομέα καθώς το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 6,8% μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ο Τζο  Μπάιντεν θέλει να λύσει την κρίση της απασχόλησης με επενδύσεις σε υποδομές και την  πράσινη ενέργεια. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας  ύψους ενός εκατομμυρίου στη βιομηχανία αυτοκινήτων και 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ενέργεια . Βέβαια να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι τέτοιου είδους επενδύσεις χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν.

*Δάφνη Γρηγοριάδη  – Οικονομική Αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα