Ποιους ευνοούν τα 15 μέτρα Μητσοτάκη

Τελικά τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% φαίνεται ότι για πολύ καιρό θα αποτελούν απροσπέλαστο εμπόδιο για την παρούσα κυβέρνηση. Συνέπεια, το μικρό καλάθι φοροελαφρύνσεων και εισφοροελαφρύνσεων, που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Οι πιο κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις 10.000 πρώτες χιλιάδες του εισοδήματος, θα πληρώνουν 900 ευρώ φόρο γι΄ αυτό το κλιμάκιο, αντί 2.200. Δηλαδή θα κερδίζουν 1.300 ευρώ.

Για τη μείωση των άλλων κλιμακίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα, ενώ για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης μας παρέπεμψε στο μέλλον. Και δικαιολογημένα θα λέγαμε, αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Και όπως έλεγε προεκλογικά με την ισχυρότερη ανάπτυξη θα είναι εφικτές οι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις. Ως τότε ας περιοριστούμε οι περισσότεροι (μισθωτοί και συνταξιούχοι) στην καλύτερη περίπτωση στα 300 ευρώ για άγαμους. Για έχοντες παιδιά το όφελος από τη μείωση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 9% είναι μικρότερο. Συγκεκριμένα ο φορολογούμενος με ένα παιδί κερδίζει 250 ευρώ, με δύο παιδιά 200 ευρώ και με τρία παιδιά 99 ευρώ.

Τα 15 μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

Σχετικά Νέα