Η πλατφόρμα για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης έχει ανοίξει, ωστόσο η ύπαρξη «γκρίζων» ζωνών κατέστησε αναγκαία μία νέα εγκύκλιο με διευκρινίσεις και οδηγίες, από τις οποίες ξεκαθάρισε απολύτως το τοπίο για τις οφειλές που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 72 δόσεων.
Ποιες οφειλές, όμως, εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση;
Οφειλές που προκύπτουν από την επιστροφή της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς και τα οφειλόμενα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά αυτής.
Οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν υπάγονται σε οποιαδήποτε διευκόλυνση ή ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ή χορήγηση διοικητικής ή εκ του νόμου αναστολής.
Οφειλές που δεν μπορούν να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.
Δύο ακόμα σημεία που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι ενδιαφερόμενοι:
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει απωλέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση οφειλών πανδημίας), υποχρεούται να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, πριν από την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 72 δόσεων και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2023.
Στις περιπτώσεις οφειλετών σε βάρος των οποίων υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου, η υποβολή της αίτησης ρύθμισης αυτών των οφειλών διενεργείται μόνο στην αρμόδια Υπηρεσία κατόπιν επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Εισπράξεων και Επιστροφών.
Οι εν λόγω οφειλές υπάγονται σε ξεχωριστή ρύθμιση.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όχι μόνο ο πρωτοφειλέτης, αλλά και:
Τα πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη, κατά το μέρος της ευθύνης τους.
Οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη, αλλά περί επιμεριστικής ευθύνης καταβολής κατά το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.
Οι οφειλέτες σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης, για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του. Ομοίως και σε περίπτωση άλλων φόρων και τελών, που προκύπτουν από κοινή δήλωση.
Προσοχή απαιτείται σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από πρόσωπο διαφορετικό από εκείνο στον ΑΦΜ του οποίου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση. Η υποβολή αυτής διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών, Υπηρεσία.
Σχετικά Νέα
-
Αλεξανδρούπολη: Συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η Venture Global σήμερα δεσμευτική συμφωνία για την επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου και την.
-
Νέες μισθώσεις κατοικιών: Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών-Τι αναφέρει
Eπιστολή για τις νέες μισθώσεις κατοικιών απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ προς την ηγεσία του οικονομικού.
-
Δάνεια των servicers: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Λίγο άνω των 70 δισ. ευρώ ήταν τα δάνεια των servicers στο δεύτερο τρίμηνο.
-
ΕΤΕπ: Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της «ακριβής στέγης» σε Ελλάδα και Ευρώπη
Η παροχή προσιτής στέγασης στους πολίτες είναι πλέον μία από τις βασικές προτεραιότητες της.