Πλήρως λειτουργικό σύντομα το κοινό επιχειρησιακό κέντρο ΗΠΑ-Τουρκίας για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία

Την επόμενη εβδομάδα θα καταστεί πλήρως λειτουργικό το κοινό επιχειρησιακό κέντρο που συστήνουν Τουρκία και ΗΠΑ και το οποίο θα αναλάβει την εγκαθίδρυση και τη διαχείριση της σχεδιαζόμενης «ασφαλούς ζώνης” που θα δημιουργηθεί στα βορειοανατολικά της Συρίας, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι συμφώνησαν να συστήσουν κοινό κέντρο επιχειρήσεων για την υπό σύσταση «ασφαλή ζώνη”, ωστόσο έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα, όπως το μέγεθος της ζώνης ή τη δομή της διοίκησης των δυνάμεων που θα επιχειρούν στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη νότια Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίας σύστασης του κέντρου, ενώ τουρκικά drones ξεκίνησαν να εποπτεύουν την περιοχή όπου θα δημιουργηθεί η ασφαλής ζώνης, όπως ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Το κοινό κέντρο επιχειρήσεων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Ακάρ, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον κατέληξαν στους γενικούς όρους μιας συμφωνίας σχετικά με τον συντονισμό και τον έλεγχο του εναέριου χώρου στην περιοχή.

Η ασφαλής ζώνη αποσκοπεί ουσιαστικά στη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα και των εδαφών που ελέγχονται από τη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία.

Ο Ακάρ δήλωσε, επίσης, ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή οι μαχητές του YPG και ότι θα πρέπει να τους αφαιρεθεί ο βαρύς οπλισμός.

Σημειώνεται ότι η σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα απέτρεψε την εξαπόλυση μιας τουρκικής επίθεσης κατά του YPG, που είχε απειλήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τουρκικός στρατός έχει ήδη διεξάγει δύο στρατιωτικές εκστρατείας κατά των θέσεων του YPG το 2016 και 2018 στη βόρεια Συρία.

«Υπήρξε πρόοδος. Αυτό σηματοδοτεί μια καλή αρχή. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν», ανέφερε ο Ακάρ, σύμφωνα με το Anadolu.

 

 

πηγές   ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Νέα