Πετρέλαιο: Κέρδη 3% στην εβδομάδα

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές αργού την Παρασκευή αλλά με κέρδη στην εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να πληγεί από το ισχυρό δολάριο των ΗΠΑ και τις αρνητικές οικονομικές ειδήσεις από ορισμένα μέρη του κόσμου.

Οι τιμές υποχώρησαν παρά τις ενδείξεις βελτίωσης της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ και τη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων που συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών του αργού σε υψηλό επτά εβδομάδων χθες.

Ειδικότερα, το Brent έχασε 47 cents ή 0,6% στα 85,24 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωσε απώλειες 56 cents ή 0,7% στα 80,73 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας όμως, και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο περίπου 3% μετά από κέρδη περίπου 4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Το αμερικανικό δολάριο αυξήθηκε σε υψηλό επτά εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, με την υπομονετική προσέγγιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη μείωση των επιτοκίων να έρχεται σε αντίθεση με τις πιο dovish στάσεις αλλού.

Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια το 2022 και το 2023 για να τιθασεύσει την έξαρση του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ένα ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο μπορεί επίσης να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάριο, όπως το πετρέλαιο, πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό 26 μηνών τον Ιούνιο εν μέσω ανάκαμψης της απασχόλησης, αλλά οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν σημαντικά, προσφέροντας ελπίδα ότι η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι πιθανό να διατηρηθεί.

Ωστόσο, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς οι τιμές ρεκόρ και η αναζωπύρωση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων απομάκρυναν τους δυνητικούς αγοραστές.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Πέμπτη έδειξαν ότι η συνολική προμήθεια προϊόντων, που αντιπροσωπεύει τη ζήτηση πετρελαίου, αυξήθηκε κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα σε 21,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στην Ινδία, τα διυλιστήρια επεξεργάστηκαν σχεδόν 1,3% περισσότερο αργό τον Μάιο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με προκαταρτικά κυβερνητικά στοιχεία, ενώ το μερίδιο των ρωσικών προμηθειών στις εισαγωγές στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκε.

“Τα σημάδια για ισχυρότερη ζήτηση στην Ασία έχουν τονώσει το κλίμα. Τα διυλιστήρια πετρελαίου σε όλη την περιοχή επαναφέρουν κάποια δυναμικότητα μετά από συντήρηση”, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Ωστόσο, στη ζώνη του ευρώ, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε απότομα αυτόν τον μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξαν τέσσερα διυλιστήρια πετρελαίου, σταθμούς ραντάρ και άλλους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα πλήρη σύγκρουση με το Ισραήλ σε περίπτωση διασυνοριακού πολέμου και απείλησε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο, μέλος της ΕΕ.

Στο Εκουαδόρ, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador κήρυξε ανωτέρα βία (force majeure) για τις παραδόσεις του αργού Napo για εξαγωγές μετά τη διακοπή λειτουργίας ενός βασικού αγωγού και πετρελαιοπηγών λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα