Πελόζι: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνάντησης με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ – Γουέν, επανέλαβε πως «δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν και είμαστε περήφανοι για τη μακρόχρονη φιλία μας». «Η αντιπροσωπεία μας ήρθε για να καταστήσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν και είμαστε περήφανοι για τη διαρκή φιλία μας», δήλωσε η Πελόζι.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η Αμερικανίδα πολιτικός, σύμφωνα με τον Guardian, αμφισβήτησε τα κίνητρα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ όταν ρωτήθηκε για την έντονη αντίδραση του στην επίσκεψή της. Η Κίνα έχει απειλήσει με «συνέπειες» δηλώνοντας ότι θα ξεκινήσει ασκήσεις με ζωντανά πυρά κοντά στην Ταϊβάν την Πέμπτη.

«Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο… [οι ΗΠΑ] έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια της Ταϊβάν… αλλά αφορά τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και το πώς η Ταϊβάν υπήρξε παράδειγμα για τον κόσμο… Σχετικά με τις ανασφάλειες του προέδρου της Κίνας για τη δική του πολιτική κατάσταση δεν γνωρίζω κάτι».

Η Πελόζι εφτασε το βράδυ της Τρίτης και μίλησε στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν το πρωί της Τετάρτης πριν από μια δημόσια συνάντηση με την πρόεδρο Τσάι.

«Η αντιπροσωπεία μας ήρθε στην Ταϊβάν για να καταστήσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν και είμαστε περήφανοι για τη μακρόχρονη φιλία μας», δήλωσε η Πελόζι την Τετάρτη. «Τώρα περισσότερο από ποτέ, η αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Ταϊβάν είναι σημαντική».

Η Πελόζι είπε πριν από 43 χρόνια ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια «υπόσχεση να είναι πάντα δίπλα στην Ταϊβάν». «Σε αυτό το ισχυρό θεμέλιο έχουμε οικοδομήσει μια ακμάζουσα συνεργασία», κατέληξε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχει η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνουν πίσω από τη θέση τους αυτή, τόνισε η Πελόζι.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, πρόσθεσε η Πελόζι.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν ως αποτέλεσμα της επίσκεψής της, η Πελόζι δήλωσε πως ο νόμος των ΗΠΑ για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων ανοίγει την πόρτα για καλύτερες οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το στάτους κβο στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε η Τσάι προσθέτοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, που ανακοινώθηκαν ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι, είναι μια ανώφελη αντίδραση.

 

 

πηγή  ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα