Πεκίνο-Κορωνοϊός: Ασφυξία στα νοσοκομεία – Ελλειψη σε κρεβάτια και οξυγόνο

Τα νοσοκομεία στο Πεκίνο κατακλύζονται από άρρωστους ηλικιωμένους με Covid λίγες εβδομάδες αφότου η Κίνα εγκατέλειψε τα σκληρά μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού με ελάχιστη προετοιμασία για το κύμα της πανδημίας που σαρώνει τώρα τη χώρα.

Τα επείγοντα περιστατικά έχουν ξεμείνει από κρεβάτια, οι ασθενείς περιμένουν ώρες για ασθενοφόρα και πολλοί γιατροί είναι πολύ άρρωστοι λόγω Covid για να εργαστούν. Ορισμένες υποδομές είναι τόσο υπερφορτωμένες που εξαντλούνται οι ποσότητες οξυγόνου για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, γράφουν οι Financial Times.

«Δεν έχουμε κρεβάτια, δεν έχουμε οξυγόνο και έχουμε ένα δωμάτιο γεμάτο άρρωστους ανθρώπους που περιμένουν», είπε ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας σε χώρο επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Chaoyang του Πεκίνου, το οποίο έχει ήδη γεμίσει επιπλέον ράντζα που τοποθετήθηκαν σε διάδρομο και αίθουσα αναμονής.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Πεκίνου θεωρείτο από καιρό ότι ήταν από τα καλύτερα προετοιμασμένα στη χώρα για να αντιμετωπίσει μια έκρηξη λοιμώξεων Covid. Αλλά η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης αυτόν τον μήνα να εγκαταλείψει ξαφνικά την πολιτική zero Covid πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα Covid της χώρας.

Η Κίνα κατέγραψε επίσημα αύξηση των θανάτων από Covid-19 μόλις κατά έξι από τις 3 Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς δραματικά υψηλότερος καθώς ο κορωνοϊός μολύνει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους για πρώτη φορά.

Ενημέρωση στη διεθνή κοινότητα για τη νέα επιδημία κορωνοϊού, ζήτησαν από την Κίνα οι ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Πέμπτη την Κίνα να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο πληροφορίες για το νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού που βιώνει η γιγαντιαία χώρα 1,41 δισεκ. κατοίκων, ενώ πρότεινε εκ νέου τη βοήθεια της Ουάσιγκτον υπό μορφή εμβολίων.

«Είναι πολύ σημαντικό όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να εμβολιαστεί ο κόσμος, να υπάρχει διαθεσιμότητα τεστ και θεραπειών, και είναι επίσης σημαντικό να μοιράζονται πληροφορίες για την εμπειρία τους με τον υπόλοιπο κόσμο – διότι αυτό έχει επιπλοκές όχι μόνο για την Κίνα αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αφότου το Πεκίνο προχώρησε, στις αρχές του Δεκεμβρίου, στην άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφάρμοζε, τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχουν εκραγεί στην Κίνα, εγείροντας ανησυχίες για υψηλή θνητότητα, ειδικά μεταξύ όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, διαβητικοί και πολίτες με άλλες συννοσηρότητες, ανεμβολίαστοι, μερικώς εμβολιασμένοι…).

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, τα κρεματόρια πιέζονται· ωστόσο η αύξηση των θανάτων επισήμως δεν συνδέεται με την COVID-19.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτητα, «είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέες παραλλαγές, κι οι παραλλαγές αυτές με τη σειρά τους να εξαπλωθούν και να πλήξουν εμάς, ή άλλες χώρες», είπε με ανησυχία χθες ο κ. Μπλίνκεν, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον είναι «απόλυτα διατεθειμένη» να «χορηγήσει βοήθεια σε όποιον το ζητήσει» – κάτι που δεν κάνει η Κίνα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο στις αρχές του 2023 στο πλαίσιο προσπάθειας αποκλιμάκωσης των εντάσεων με τη χώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τον κυριότερο διπλωματικό και οικονομικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα