

Η Κίνα θεωρεί ότι «δυσφημίστηκε» στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, οι οποίοι ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των χωρών τους.
Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον χθες Τετάρτη, επέκριναν εμμέσως την πολιτική της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, έναντι της Ταϊβάν και όσον αφορά τα νησιά Σενκάκου/ Ντιαογού που διεκδικούν Τόκιο και Πεκίνο.
«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, περιφρονώντας τις σοβαρές ανησυχίες της Κίνας, δυσφήμησαν και επιτέθηκαν στην Κίνα αναφορικά με την Ταϊβάν και θαλάσσια ζητήματα», αντέδρασε σήμερα η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αναμίχθηκαν με αναίσχυντο τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, κατά σοβαρή παράβαση των θεμελιωδών κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις», πρόσθεσε η ίδια.
Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αποφάσισαν χθες να εμβαθύνουν τους αμυντικούς δεσμούς τους, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα πλαίσιο όξυνσης της έντασης στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.
Η συνάντηση κορυφής Μπάιντεν- Κισίντα επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των αμυντικών δεσμών των δύο χωρών έναντι της Κίνας.
Ο αμερικανικός και ο ιαπωνικός στρατός θα συνεργαστούν προκειμένου να αυξήσουν τη «διαλειτουργικότητά» τους, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να στηρίξουν κάποια σχέδια του ιαπωνικού στρατού.
Συγκεκριμένα στόχος είναι να καταστήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους πιο ευέλικτες σε περίπτωση κρίσης, κυρίως στην περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, σύμφωνα με ειδικούς.
«Έντονη αντίθεση»
Μπάιντεν και Κισίντα εξέφρασαν εξάλλου «την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε απόπειρα» της Κίνας «να τροποποιήσει μονομερώς το στάτους κβο δια της βίας ή μέσω εξαναγκασμού στην Ανατολική Σινική Θάλασσα», όπου το Πεκίνο διεκδικεί τα νησιά Σενκάκου/ Ντιαογού τα οποία διοικεί το Τόκιο.
Χωρίς να αναφερθούν στην Κίνα οι δύο ηγέτες επέκριναν εξάλλου «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα» και φάνηκε να επιρρίπτουν την ευθύνη στο Πεκίνο για πολλά περιστατικά που σημειώθηκαν πρόσφατα μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων γύρω από διαφιλονικούμενους υφάλους.
«Η Κίνα είναι βαθιά δυσαρεστημένη και αντιτίθεται έντονα (σε αυτές τις δηλώσεις). Διαμαρτυρήθηκε έντονα στις ενδιαφερόμενες πλευρές», υπογράμμισε η Μάο.
«Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας δεν θα πρέπει να έχουν στόχο άλλες χώρες, ούτε να βλάπτουν τα συμφέροντά τους, ούτε να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε.
Υπερασπιζόμενη τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μάο κατηγόρησε Ουάσινγκτον και Τόκιο ότι «διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και την αλήθεια» προκειμένου να παρουσιάσουν μια επιθετική Κίνα.
Οι δραστηριότητες του Πεκίνου σε αυτές στις θάλασσες «συμμορφώνονται απόλυτα με το διεθνές δίκαιο», σχολίασε.
Σχετικά Νέα
Το Βατικανό ως oυδέτερος xώρος για ειρηνευτικές συνομιλίες
Η πρόταση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να φιλοξενήσει συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί απόσυρση των δυνάμεών του από περιοχές που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα.
Το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο όλης της Γάζας, λέει ο Νετανιάχου – Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια, «σκηνικό αποκάλυψης», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ
Απαντώντας στην ανακοίνωση της περιορισμένης επανέναρξης εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας,.
Τι σηματοδοτεί η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Πούτιν: Οι «άμεσες διαπραγματεύσεις» και οι απαιτήσεις της Ρωσίας
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία για πάνω από δυο ώρες.