Παύλος Φύσσας: 8 χρόνια από τη δολοφονία – Διαδήλωση στο Κερατσίνι

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Η δολοφονία του ράπερ «Killah-P» αποτέλεσε το αποκορύφωμα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, που έως τότε βρισκόταν σε συνεχή ανάπτυξη, ούσα στη Βουλή και απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη «ασυλία» από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές.

Πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων, με μαζικές διαδηλώσεις σε Πειραιά, Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, που οδήγησαν στη σύλληψη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, λίγες ημέρες αργότερα, και την άσκηση δίωξης με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είχε προηγηθεί αυτή του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καθώς και πλήθος επιθέσεων κατά μεταναστών, συνδικαλιστών, αριστερών-αντιφασιστών και εν γένει προοδευτικών-δημοκρατικών πολιτών.

Ακολούθησε η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία συνεκδικάστηκαν η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καθώς και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με την καταδίκη δεκάδων στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης για ένταξη ή/και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στην πορεία των οκτώ αυτών χρόνων, η διαδήλωση της 18ης Σεπτέμβρη, στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, μετατράπηκε σε ένα σταθερό ραντεβού αντιφασιστικής κινητοποίησης. Με την Μάγδα Φύσσα στην κεφαλή της πορείας, χιλιάδες διαδηλωτές διαδηλώνουν κάθε χρόνο στα στενά του Κερατσινίου και τους δρόμους του Πειραιά.

Φέτος, το ραντεβού έχει δοθεί στις 17:30 στην οδό Παύλου Φύσσα 60, στο σημείο της δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού.

Με απόφαση της ΕΛΑΣ, κλειστός παραμένει από τις 15:30 ο σταθμός του Μετρό «Κορυδαλλός». Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα