Παρακολουθήσεις: Στις 26/08 η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών

Δεκαήμερο «φωτιά» με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αρχίζει από την Τετάρτη στη Βουλή.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε πως η αρχή θα γίνει μεθαύριο με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, η οποία στην ημερήσια διάταξή της θα έχει ως βασικό θέμα την έκφραση γνώμης στο πρόσωπο του Θεμιστοκλή Δεμίρη, επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των υποκλοπών.

Χωρίς καμία χρονοτριβή, τη Δευτέρα 29/8 η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί ξανά για να συζητήσει και να λάβει απόφαση επί του αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και ενδεχόμενες έκνομες ενέργειες της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, με επίκεντρο την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Μολονότι το αίτημα μπορεί με βάση το δικαίωμα της μειοψηφίας να περάσει με μόλις 120 ΝΑΙ φαίνεται πως και η Νέα Δημοκρατία θα το υπερψηφίσει.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Ολομέλεια θα σημάνει άνοιγμα του κύκλου συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών . Ήδη έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τα οποία συμφωνούν στην κλήση προς ακρόαση:

α) Του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη

β) Του καθαιρεθέντος διοικητή της ΕΥΠ κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα

γ) της αρμόδιας για την ΕΥΠ Εισαγγελέως Εφετών κ. Βασιλικής Βλάχου

δ) του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη

ε) Του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κ. Χρήστου Ράμμου.

Εντός της ημέρας πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο αίτημα από τη Νέα Δημοκρατία για την κλήση προς ακρόαση πρώην διοικητών της ΕΥΠ όπως του κ. Δραβίλλα (περίοδος διακυβέρνησης Σαμαρά) και του κ. Ρουμπάτη (περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).

Υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής τάσσονται ήδη ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΚΚΕ, με το Κομμουνιστικό Κόμμα πάντως να θέτει και ευρύτερο ζήτημα θεσμικού πλαισίου επισημαίνοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο όπως έχει οριοθετηθεί δεν αφήνει περιθώρια για πολύ φως στην υπόθεση.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι θεωρεί πως αυτονοήτως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ καλύπτει και την καταγγελία του ΚΚΕ για συνακροάσεις στα γραφεία του ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα