Παραγουάη: “Θα ήθελε” να έχει περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, αλλά η Ταϊβάν είναι πιο χρήσιμη για την ανάπτυξη της

Η Παραγουάη “θα ήθελε πολύ” να πραγματοποιεί περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, αλλά η Ταϊβάν προσφέρει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την ανέλιξη της κυρίως αγροτικής οικονομίας στην αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, δήλωσε το Σάββατο ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Σαντιάγκο Πένια κατά την επίσκεψή του στην Ταϊπέι.

Η Παραγουάη είναι η τελευταία χώρα της Νότιας Αμερικής με επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος. Η Ονδούρα τερμάτισε φέτος τις σχέσεις δεκαετιών υπέρ του Πεκίνου και μόνο 13 χώρες αναγνωρίζουν πλέον την Ταϊβάν.

Ο Πένια δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να διατηρήσει τις σχέσεις με την Ταϊβάν που διαρκούν περισσότερο από έξι δεκαετίες, παρά τις πιέσεις του γεωργικού κλάδου της Παραγουάης, ο οποίος επιδιώκει το άνοιγμα των προσοδοφόρων κινεζικών αγορών για τη σόγια και το βόειο κρέας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πένια δήλωσε ότι είναι “απόλυτα αφοσιωμένος” στην Ταϊβάν και ικανοποιημένος από τις συναντήσεις του αυτή την εβδομάδα, οι οποίες περιελάμβαναν συναντήσεις με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν και τον υπουργό Οικονομίας Γουάνγκ Μέι-χουα.

“Δεν έχουμε περιορισμούς στο εμπόριο με την Κίνα. Θα επιθυμούσαμε να έχουμε περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με τη ΛΔΚ”, δήλωσε, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Αλλά η Παραγουάη δεν μπορεί να βασιστεί σε μια ενιαία αγορά, καθώς μια μικρή χώρα δεν έχει την ίδια διαπραγματευτική ισχύ με τη Βραζιλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θέλει να κατακλυστεί από κινεζικά προϊόντα, ενώ μπορεί να εξάγει μόνο πρώτες ύλες.

“Δεν έχουμε περιορισμούς στο εμπόριο με την Κίνα. Θα επιθυμούσαμε να έχουμε περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με τη ΛΔΚ”, δήλωσε, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Αλλά η Παραγουάη δεν μπορεί να βασιστεί σε μια ενιαία αγορά, καθώς μια μικρή χώρα δεν έχει την ίδια διαπραγματευτική ισχύ με τη Βραζιλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θέλει να κατακλυστεί από κινεζικά προϊόντα, ενώ μπορεί να εξάγει μόνο πρώτες ύλες, αναφέρει το Reuters.

“Η Παραγουάη είναι δύναμη στην παραγωγή τροφίμων, αλλά βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Παρέχουμε αγαθά πολύ χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Δημητριακά, σόγια και βοδινό κρέας”, δήλωσε.

“Πρέπει να προχωρήσουμε στην απόδοση μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και γι’ αυτό, η στενότερη συνεργασία με την Ταϊβάν μας φέρνει πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός βιομηχανικού τομέα από ό,τι θα είχαμε αν διατηρούσαμε σχέσεις με την Κίνα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα