

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό δεσμευόμενη να κρατήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντί να προχωρήσει σε νέα αύξηση, δήλωσε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Φάμπιο Πανέτα.
Η επιμονή στη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για «μια παρατεταμένη περίοδο» μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα στην αύξηση του κόστους δανεισμού αποφεύγοντας «αχρείαστο κόστος για την οικονομία», τόνισε ο Πανέτα σε εκδήλωση στο Μιλάνο.
Ο ίδιος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. «Αν oι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν σημαντικά, μια νέα προσαρμογή των επιτοκίων θα είναι επιβεβλημένη» πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων.
«Το να εξαρτάσαι αποκλειστικά σε μια επιθετική προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων μπορεί να διογκώσει τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης, το οποίο θα απαιτούσε με τη σειρά του επιθετική μείωση επιτοκίων σε ένα περιβάλλον επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών» υπογράμμισε.
Σχετικά Νέα
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.