Παγκόσμια Τράπεζα: Ανθεκτικές οι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων παρά την υποτονική ανάπτυξη

Οι οικονομίες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επιδεικνύουν ανθεκτικότητα παρά την οικονομική ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 2,6% το 2023 και τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην τακτική εξαμηνιαία οικονομική έκθεσή της για την περιοχή την Τρίτη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία ξεπέρασαν τα προ-πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης, παρά τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ανέφερε η τράπεζα.

Η ανάπτυξη αναμένεται να τροφοδοτηθεί από την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές και τις δημόσιες επενδύσεις σε ορισμένες χώρες, αλλά η περιοχή πρέπει να ανοικοδομήσει αποθέματα ασφαλείας για να προετοιμαστεί για μελλοντικούς κλυδωνισμούς και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς για να προετοιμαστεί για πιο βιώσιμη και πιο πράσινη ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.

“Για να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την καταιγίδα που παρουσιάζουν τα πολλαπλά οικονομικά σοκ, οι χώρες αυτές μπορούν να πετύχουν υψηλές αποδόσεις επιδιώκοντας μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα μεσοπρόθεσμα, όπως η αύξηση των επιπέδων ανταγωνισμού στην αγορά και η προσέλκυση επενδύσεων υψηλότερης ποιότητας”, δήλωσε ο Xiaoqing Yu, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο πληθωρισμός στα Δυτικά Βαλκάνια εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών το 2022, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 20%, και οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες στις αρχές του 2023, απαιτώντας περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε η τράπεζα.

Οι υψηλότερες τιμές επηρέασαν ιδιαίτερα σοβαρά τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μείωσης της φτώχειας να είναι πολύ πιο αργός, παρά τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης για τον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης.

Η αύξηση της απασχόλησης, η οποία έφθασε σε ιστορικά υψηλό ποσοστό 47% τον Σεπτέμβριο του 2022, άρχισε να μειώνεται το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα