Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Επιληψίας σήμερα: Πόσοι Έλληνες πάσχουν

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας σήμερα και ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ) και η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (EEEE), αναφέρουν τη σημασία για την υγεία μας, της ευαισθητοποίησης για τη συγκεκριμένη νόσο. Η συχνότητα της επιληψίας εκτιμάται στο περίπου 1% του γενικού πληθυσμού και πάνω από 65 εκατομμύρια πάσχουν παγκοσμίως και περίπου έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 86.700 άτομα με επιληψία και περίπου 23.000 είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 15 χρόνων. Επίσης περίπου 26.400 άτομα εμφανίζουν κρίσεις, παρά τη λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων (φάρμακο-ανθεκτικές μορφές), ενώ περίπου 26.000 λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα για επιληψία, από λάθος διάγνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 85% οι επιληπτικοί ασθενείς ζουν στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, πιθανότατα λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών λοιμώξεων και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας, με φτωχή πρόσβαση στην σωστή διάγνωση και θεραπεία. Η επιληψία παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Πάντως με τη σωστή θεραπεία, περίπου 70% των ατόμων με επιληψία είναι ελεύθερα κρίσεων, οι οποίες ευθύνονται για το κοινωνικό στίγμα και τη συνεπακόλουθη απομόνωση του ατόμου.

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον». Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322).

Ιστορικά, επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη, όπως οι: Βίνσεντ βαν Γκόνγκ (Ζωγράφος), Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Συγγραφέας), Ισαάκ Νεύτων (Επιστήμων), Λεονάρντο ντα Βίντσι (Καλλιτέχνης), Λόρδος Βύρων (Ποιητής), Μιχαήλ Άγγελος (Καλλιτέχνης), Ναπολέων Βοναπάρτης (Γάλλος Μονάρχης), Πέτερ Τσαϊκόφσκι (Συνθέτης), Πυθαγόρας (Μαθηματικός), Ρίτσαρντ Μπάρτον (Ηθοποιός).

Στόχοι του ΠΕΣΕ, μέλους της Παγκόσμιας Εταιρείας κατά της Επιληψίας (International League Against Epilepsy) και με ταυτόσημους με αυτή σκοπούς, είναι η εκπαίδευση και η διασπορά των γνώσεων που αφορούν την έρευνα, πρόληψη, διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση των ατόμων μα επιληψία, βασιζόμενη στις νεότερες εξελίξεις.

Η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας, μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Επιληψίας (IBE: International Bureau for Epilepsy), σκοπεύει στη σωστή και επιστημονική ενημέρωση των ατόμων με επιληψία ώστε να αντιμετωπίσουν σωστότερα τα προβλήματα τους, την αποδοχή και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο χωρίς προκαταλήψεις, με ίσες ευκαιρίες στη ζωή, με απώτερο σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής και εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος.

Κεντρικό ρόλο στην επιστημονική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την επιληψία κατέχει το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας που διοργανώνει ο Π.Ε.Σ.Ε. και φέτος θα πραγματοποιηθεί από 29 έως 31 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (https://epilepsycongress.gr/). Σε συνεργασία με τον Π.Ε.Σ.Ε., η ΕΕΕΕ διοργανώνει μια ενημερωτική συνεδρία ανοιχτή στο κοινό βασιζόμενη στις νεότερες εξελίξεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία.

Όπως αναφέρουν οι δύο φορείς, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, όπως και οι υπόλοιπες 364, αποτελούν για όλους εμάς τους συνεργαζόμενους φορείς, μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.

Σχετικά Νέα