Π. Σκουρλέτης: Εις βάρος εργαζομένων και περιβάλλοντος το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης

Από την Κομοτηνή, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του σε Έβρο και Ροδόπη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με τη συμμετοχή σε κομματικές διαδικασίες στην Ξάνθη, ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε τα εξής στα τοπικά μέσα ενημέρωσης:

«Την δεύτερη μέρα της παρουσίας μου στην περιοχή είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Κώστα Κατσιμίγα, που είχε διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη. Εκείνο που κουβεντιάσαμε, πέρα από όλα τα άλλα, είναι οι αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών που έκανε η παρούσα κυβέρνηση στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, τον νόμο του “Κλεισθένη”. Στην πρόθεση του νομοθέτη, δηλαδή της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν να δώσουμε ρόλο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, να γίνουν αυτά τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αντί γι’ αυτό, έχουμε ρυθμίσεις που στην πράξη οδηγούν σε καταστάσεις “Φρανκεστάιν”. Ιδιαίτερα εδώ, στην Περιφέρειά σας, παρουσιάζεται και το φαινόμενο της συνεργασίας του σημερινού Περιφερειάρχη με τους “αμίλητους” περιφερειακούς συμβούλους της Χρυσής Αυγής. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Για να αλλάξεις έναν νόμο πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί και εδώ είχαμε την πρωτοτυπία να αλλάξει ο νόμος του “Κλεισθένη”, ο οποίος αποτελούσε μια δημοκρατική τομή, πριν ακόμη εφαρμοστεί. Να αλλάξει με έναν βάρβαρο, αντισυνταγματικό τρόπο. Βλέπουμε τα κοινοτικά συμβούλια, που για πρώτη φορά εκλέχθηκαν με ξεχωριστή κάλπη και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιτία να τονωθεί η ζωή στις μικρές κοινότητες, να τους παίρνουν τις αρμοδιότητες. Ο κόσμος, όμως, ψήφισε γνωρίζοντας ότι θα εκλέξει κάποιους ανθρώπους που θα έχουν ρόλο. Δεν μπορεί να τα καταργεί έτσι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών. Βεβαίως δεν μας εκπλήσσει αυτό, διότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντοτε μια παράταξη συντηρητική σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση, που δεν έφερε, δεν υπερασπίστηκε, ούτε μια μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση από το 1974.

Ένα άλλο ζήτημα που και χθες είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους τοπικούς φορείς στον Νομό Έβρου, είναι το θέμα της εξόρυξης χρυσού. Αυτό το, καταδικασμένο στη συνείδηση των πολιτών, σχέδιο, το καταστροφικό για το περιβάλλον φαίνεται ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θέλει να το ξαναφέρει στην επιφάνεια. Πρόκειται για ένα έγκλημα εις βάρος της φύσης, του περιβάλλοντος, το οποίο αντιστρατεύεται τις άλλες παραγωγικές λειτουργίες ενός τόπου, είτε αυτές αφορούν τον πρωτογενή τομέα, είτε τον τουρισμό. Εξορύξεις τέτοιου τύπου δεν πρέπει να είναι επιθυμητές για την χώρα μας. Αλλά αυτό σχετίζεται με το τι αντίληψη έχει ο καθένας για την ανάπτυξη. Και βλέπουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση ταυτίζει την ανάπτυξη με αντιπεριβαλλοντικές προτάσεις, άλλα και με προτάσεις οι οποίες βασίζονται στη μείωση των μισθών των εργαζομένων.

Αύριο γίνεται μια μεγάλη απεργία. Γιατί γίνεται αυτή η απεργία; Διότι έχουν ήδη δρομολογηθεί και ψηφιστεί μέτρα που διευκολύνουν τις απολύσεις, οδηγούν στη δημιουργία ειδικών ζωνών ανά περιοχή, όπου για την ίδια δουλειά, σε ομοειδές εργασιακό αντικείμενο, θα πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αυτά που βλέπουμε μπροστά μας είναι ένας εργασιακός “Μεσαίωνας” και βρίσκονται στον “πυρήνα” της αναπτυξιακής πρότασης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση».

Σε ερώτηση σχετική με την συζήτηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε: «Το οργανωτικό ζήτημα δεν είναι αποσπασμένο από μια αναγκαία πολιτική συζήτηση. Εμείς δεν βλέπουμε τη σχέση εκείνων των πολιτών που αποφασίζουν να κάνουν το βήμα της ένταξης σε ένα Κόμμα σαν μια απλή, τυπική διαδικασία. Θέλουμε στο Κόμμα μας μέλη που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο, που θα τους δίνεται η δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν τις βασικές επιλογές και τις θέσεις του κόμματός μας. Πηγαίνοντας για το συνέδριο που θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, θέλουμε να εμπλέξουμε σε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Μια διαδικασία πολιτικής συζήτησης, πολιτικού αναστοχασμού και αποτίμησης του κυβερνητικού έργου, αλλά, ταυτόχρονα μια συζήτηση που θα οδηγήσει στην επικαιροποίηση της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας πρότασης στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου, μιας πρότασης ανταγωνιστικής απέναντι στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να μεγαλώσει τον χώρο της Αριστεράς, τα όρια της αριστερής παράταξης. Σήμερα εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού κόσμου. Αυτό θέλει να το αποτυπώσει και στον τρόπο που λειτουργεί ενσωματώνοντας και τις ψηφιακές δυνατότητες που έχουμε σήμερα. Είναι μια διαδικασία η οποία φαίνεται ξένη σε εκείνα τα κόμματα που είχαν μάθει να έχουν χειροκροτητές αντί για μέλη. Αναφέρομαι στο παλιό ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα