Π. Μαρινάκης στο Indicator.gr: Το «όχι» του Μακρόν δημιουργεί ζήτημα στη Συμφωνία των Πρεσπών

O Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και την Δάφνη Γρηγοριάδη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Συμφωνία των Πρεσπών και το «όχι» του Μακρόν  στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά  πως πρέπει να ακυρωθούν οι  αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας. Όσον αφορά το Μεταναστευτικό είπε πως προτεραιότητα έχει η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα του ασύλου.

Σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, τονίζει πως είναι αυτονόητο να μπορούν να έχουν λόγο για όσα γίνονται στην πατρίδα τους.

Παράλληλα, θεωρεί πως το καλό οικονομικό κλίμα που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας θα πείσει τους νέους που έφυγαν στο Εξωτερικό να επιστρέψουν.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Παιδεία ως την βασική προτεραιότητα της ΟΝΝΕΔ το επόμενο διάστημα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 Η Νέα Δημοκρατία επικεντρώθηκε στην προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Μήπως όμως στην προσπάθεια να εξασφαλισθεί πλειοψηφία συρρικνώνεται ο αριθμός των αποδήμων που θα έχουν δικαίωμα ψήφου;

Η Νέα Δημοκρατία έφερε τη συζήτηση της ψήφου των αποδήμων στο προσκήνιο για πρώτη φορά το 2009 και κατόπιν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2016 με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος του κόμματος όπου κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου. Ήταν η απελθούσα κυβέρνηση αυτή που επιθυμούσε τη δημιουργία εντυπώσεων και η οποία έφερνε προσκόμματα στην επίτευξη της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με δηλώσεις όπως εκείνη του κ. Κατρούγκαλου ότι είναι «πολιτικά αναγκαίο» να υπάρχει στάθμιση μεταξύ της ψήφου των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων.

Η Νέα Δημοκρατία δεν παρέκκλινε από την αρχική της άποψη, ότι δηλαδή είναι αυτονόητο πως οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να έχουν λόγο για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους. Δεν μπήκαμε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο με παρωπίδες και κόκκινες γραμμές, αλλά με διάθεση συνεννόησης για την επίτευξη του στόχου έχοντας υπόψη τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν λογική και σύννομη την πρότασή μας. Πέρα από την αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ευρεία συναίνεση έχει κι ένα δεύτερο, υψηλότερο νόημα. Να δείξουμε στους συμπολίτες μας που ζουν εκτός των συνόρων και έχουν δεσμούς με τη χώρα τους ότι εκείνη τους χρειάζεται, δεν τους ξεχνάει, δεν τους υποβαθμίζει.

Πρόσφατα είδαμε το μπλοκάρισμα της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και τα  σενάρια που φέρεται να σχεδιάζει περί «Plan B». Αυτό  ενδέχεται να επηρεάσει  και την Συμφωνία των Πρεσπών;

Βασική θέση της εξωτερικής μας πολιτικής είναι πως η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον και εκείνων και το δικό μας, να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική και σταδιακά να οδηγούνται στην σφαίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτός άλλωστε, είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ αυτής της άποψης.

Το «όχι» του Προέδρου Μακρόν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία δημιουργεί πράγματι ζήτημα σε ό, τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι εδώ βλέπουμε ακόμα μια πτυχή που αποδεικνύει πόσο προβληματική είναι η Συμφωνία αυτή. Επομένως, είναι ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο επιτρέπει στον καθένα να καταλάβει την πολιτική και τη θέση μας, ότι θέλουμε να ακυρώσουμε αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας. Θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό, στηρίζοντας, βέβαια, την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά τις αυξημένες προσφυγικές ροές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφέρει πως σε περίπτωση που η διαχείριση του προβλήματος δυσκολέψει θα πρέπει να εφαρμοστεί  μία αποφασιστική πολιτική μετεγκατάστασης των ανθρώπων που βρίσκονται στην χώρα μας  σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύετε  θα δεχθούν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κρατών-μελών κάτι τέτοιο και ειδικά η Γερμανία, την στιγμή  που ισχυροποιείται περαιτέρω εξαιτίας της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας η οποία θα πάψει να αποτελεί αντίβαρο στις σκληρές πολιτικές της;

Η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος. Βασική πτυχή της νέας αυτής πολιτικής, αποτελεί η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα του ασύλου και την ίδια στόχευση έχουν και οι διατάξεις του νομοσχεδίου περί διεθνούς προστασίας που συζητείται στη Βουλή.

Οι τωρινές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, είναι εξαντλητικές χρονικά με αποτέλεσμα όσοι έρχονται στην Ελλάδα να μην φεύγουν ποτέ. Η βασική πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταματήσει πια το χαοτικό σύστημα που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε στο σύστημα ασύλου να εντάσσονται όσοι έχουν το προφίλ που απαιτείται και διατηρούνται σε αυτό, εφόσον συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.

Διαμορφώθηκε από τον Υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας μια πρόταση για τη χορήγηση του ασύλου , την οποία απέστειλε σε πέντε ομολόγους του σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ των οποίων και η Μ. Βρετανία κι αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχει η πρόθεση για συναίνεση και κοινή πολιτική και όχι για μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πεδίο της οικονομίας ως νέος τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει για να τονωθεί η νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και να αντιστραφεί το brain drain σε brain gain;

Η τελευταία δεκαετία στέρησε από τη χώρα μας το πιο δυναμικό κομμάτι των ανθρώπων της, αφού πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό και όχι άδικα , αφού εκεί μπορούσαν να βρουν αντίκρισμα οι κόποι τους χωρίς να εργάζονται για να «ταΐσουν το κράτος».

Η εικόνα αυτή,  για την χώρα μας έχει αρχίσει να αλλάζει. Τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν πως  το κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα για την τρέχουσα δεκαετία. Το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες για να αναπτύξει την οικονομία της χώρας και η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Οι στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία, τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η στροφή προς τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας τον πρωτογενή δηλαδή τομέα παραγωγής και τον τουρισμό, η δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και φυσικά η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα δομηθεί η οικονομία την επόμενη τετραετία. Και όλα αυτά θα λειτουργήσουν θετικά τόσο για τους κατοίκους της χώρας όσο και για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, κάνοντάς τους να νιώσουν πως η χώρα τους αλλάζει τροχιά και μπορούν πλέον να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν εδώ όπως τους αξίζει.

Tέλος ως ο νέος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ποιοι είναι οι καινούριοι σας στόχοι για την οργάνωση;

Το προεκλογικό μου σύνθημα ήταν «ΟΝΝΕΔ για όλους». Και αυτό παραμένει ο πρώτος μου στόχος για την επόμενη τριετία να βρει δηλαδή η ΟΝΝΕΔ ένα κοινό σημείο αναφοράς με κάθε νέο στην κοινωνία των πολιτών. Ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου να μπορέσουμε να τους ακούσουμε και να καταγράψουμε όλα όσα εκείνοι πιστεύουν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τώρα που η Ελλάδα μπαίνει σε μια τροχιά ανάκαμψης και να βάλουμε τα δυνατά μας να δημιουργήσουμε προτάσεις που θα μπορέσουν να γίνουν νόμοι του κράτους.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, βασική προτεραιότητα της Οργάνωσης αποτελεί η Παιδεία, η οποία αποτελεί το βασικό πυλώνα που στηρίζει και διαμορφώνει την κοινωνία. Σκοπεύουμε να διατυπώσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με τη δομή και τη στόχευση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων – με πρώτους, φυσικά, τους μαθητές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα