Ουκρανία: Αφίχθη το πρώτο φορτίο πυρομαχικών που αγοράστηκαν με πρωτοβουλία της Τσεχίας

Η Πράγα ανακοίνωσε την άφιξη στην Ουκρανία του πρώτου φορτίου με πυρομαχικά που αγοράστηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Τσεχίας, σύμφωνα με ανάρτηση του Τσέχου πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα στο Χ.

Η Τσεχία ηγείται μιας προσπάθειας να αγοραστούν πυρομαχικά για την Ουκρανία με χρηματοδότηση από τους συμμάχους της χώρας στο ΝΑΤΟ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Το πρώτο φορτίο με πυρομαχικά από την πρωτοβουλία μας έφτασε στην Ουκρανία πριν λίγη ώρα», σημείωσε ο Φιάλα στο Χ. «Κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.

Τον Μάιο η Τσεχία είχε επισημάνει ότι οι πρώτες 50.000 με 100.000 οβίδες πυροβολικού αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία τον Ιούνιο.

Μέχρι στιγμής 15 χώρες έχουν καταβάλει ή έχουν δεσμευθεί σαφώς ότι θα δωρίσουν περίπου 1,7 δισεκ. ευρώ, αρκετά χρήματα ώστε ως το τέλος του έτους να δοθούν στην Ουκρανία μισό εκατομμύριο οβίδες του πυροβολικού.

Περίπου 20 χώρες έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στην τσέχικη πρωτοβουλία, όμως μόνο πέντε είχαν καταβάλει χρήματα ως τα τέλη Μαΐου: η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Πορτογαλία και ο Καναδάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα