

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αναμένονται σε λίγο δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία οι για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.
«Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες και θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή διάθεση για «πολιτικό διάλογο» με την Τουρκία, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το κείμενο τονίζει τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο μεριμνώντας παράλληλα για την αντίδραση της Ευρώπης σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η καλή στάση της Τουρκίας. Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, αναφέρεται στο κείμενο.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ για να εξειδικεύσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας πως «υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, η μία για μία κατάσταση που δε θέλουμε, σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά σε θετική ατζέντα».
Σχετικά Νέα
Τουρκία για την γενοκτονία των Ποντίων: Κατηγορεί την Ελλάδα για «παραληρηματικές δηλώσεις»
Με την γνωστή του μέθοδο το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία αντιμετωπίζει τις ετήσιες αναφορές.
Σεισμοί στην Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μαντουδίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη.
Νέα συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ: Πιο εύκολες εξαγωγές, φθηνότερα προϊόντα και νέες ευκαιρίες
Σε μια ιστορική στροφή σχεδόν εννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η.
Πολιτική κόντρα για τα Τέμπη: Σε τροχιά σύγκρουσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο κακουργηματικών πράξεων του πρώην υπουργού Κώστα.