Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη με απόφαση για εκεχειρία

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ της Κυριακής η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη όπως και η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτέλεσματα της συνάντησης.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό πρόβλημα έληξε με κατ’ αρχήν συμφωνία των χωρών που πήραν μέρος (αλλά και του ΟΗΕ) για εκεχειρία στη Λιβύη μετά από εννιά χρόνια εχθροπραξιών.

Οι ηγέτες επίσης συμφώνησαν στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, δήλωσε στο Reuters ένας συμμετέχων στη διάσκεψη, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της διάσκεψης τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τόνισαν ότι δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι στρατιωτική λύση για τη Λιβύη και ότι το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβασμό από όλους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα σχηματιστεί μία 10μελής στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στο λιβυκό εμφύλιο πόλεμο. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν με αντιπροσώπους οι χώρες που πήραν μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας από την πλευρά υποστήριξε πως «γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα. Εχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διάσκεψη εξελίχθηκε χωρίς τους δύο Λίβυους ηγέτες, Σάρατζ και Χάφταρ που απλώς περίμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης και εμπάργκο όπλων με τη διαφορά ότι υπάρχουν ήδη δύο σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες όμως παραβιάζονται συστηματικά.

Νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες, Μάικ Πομπέο, Ταγίπ Ερντογαν και Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν αποχωρήσει από το κτήριο της Καγκελαρίας. Η συνέντευξη Τύπου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα είχε καθυστερήσει με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι κατά πάσα δυνατότητα γινόταν επεξεργασία στο κείμενο πάνω στο οποίο αναμένετο να γίνει η συμφωνία.

 

Σχετικά Νέα