Οικονομική πληγή για Πελοπόννησο και Κρήτη η τιμή του λαδιού

Συνάντηση με τη διεπαγγελματική του ελαιολάδου αναμένεται να έχει την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με κύριο θέμα την τιμή του λαδιού. Φέτος έχει κατακρημνιστεί οδηγώντας χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση καθώς βλέπουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής. Το θέμα ειδικά για περιοχές με μεγάλη παραγωγή όπως η Λακωνία, Μεσσηνία και η Κρήτη αλλά κι αλλού είναι οξύτατο καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ελαιοκομία αποτελεί μονοκαλλιέργεια και μοναδικό πόρο επιβίωσης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στον Αντ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» με το Νίκο Ρογκάκο και τον Παναγιώτη Στάθη, εξετάζεται τι μπορεί να γίνει. Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, τα περιθώρια είναι στενά καθώς παρέμβαση στην τιμή δεν μπορεί να γίνει. Σημείωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα της αποθεματοποίησης, δηλαδή της με κάποιο αντίτιμο ενίσχυσης παραγωγών, να «κρατήσουν» εκτός αγοράς το λάδι τύπου «λαμπάντε» (λάδι υψηλότερης οξύτητας, όχι πρώτης διαλογής, παρθένα κι έξτρα παρθένο) ώστε με μια τακτική τεχνητής έλλειψης να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για άνοδο των τιμών.

Βέβαια όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, το μέτρο αυτό δεν απέδωσε π.χ. στην Ισπανία που το έλαβε πέρυσι. Ο κ. Βορίδης μάλιστα είπε ότι από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό στην Ισπανία εξετάζεται το όλο θέμα των τιμών. Απέδωσε, δε, την πτώση τους σε μεγάλες παραγωγές που μπαίνουν από Τυνησία κτλ, αλλά και στους δασμούς που επέβαλε ο Ντ. Τραμπ στα ισπανικά ελαιόλαδα (25% στην τιμή). Βέβαια πρέπει να σημειώσει κανείς ότι και η παγκόσμια κατανάλωση βαίνει πτωτική, κάτι που επηρεάζει.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής παραγωγής, (υψηλό κόστος παραγωγής, κατακερματισμός κλήρου, έλλειψη επώνυμης παρουσίας στις διεθνείς αγορές), που οδηγούν σε μεγαλύτερες πιέσεις τους παραγωγούς.

Σήμερα οι τιμές του έξτρα παρθένου π.χ. στην Κρήτη είναι περίπου στο 2,30 όταν πριν δυο χρόνια ήταν 3 ευρώ, ενώ το υψηλότερης οξύτητας είναι ακόμη και 80 λεπτά παρακάτων.

Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «οι αγρότες δεν ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές, οι κομμουνιστές αγρότες το ζητούν αυτό. Οι αγρότες που ξέρουν τη δουλειά τους, ξέρουν ότι σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς και παγκοσμιοποιημένων συνθηκών εμπορίου αγροτικών προϊόντων οι κατώτατες εγγυημένες τιμές είναι καταστροφή γι’ αυτούς».

Προσθέτει ότι με εγγυημένες κατώτερες τιμές, πέραν της παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού, και σε περίπτωση ανόδου των διεθνών τιμών και σε περίπτωση καθόδου τους, «οι Έλληνες παραγωγοί θα ήταν χαμένοι.»

Αναφέρει επίσης ότι αν και ουδέποτε στο πρόγραμμα της ΝΔ υπήρχε αναφορά, άρα και δέσμευση για το αγροτικό πετρέλαιο, εντούτοις η κυβέρνηση το εξετάζει και «όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για μόνιμα μέτρα θα το κάνουμε.»

Σημειώνει ότι «δεν είδε κάτι ιδιαίτερο» σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προσθέτοντας: «οι παραγωγοί μας βλέπουν την προσπάθεια που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που φέτος είναι η πρώτη χρονιά χωρίς αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα