Οικονομία: Αντέχει τους κραδασμούς το 2023 – Κίνδυνοι και αστερίσκοι

Η συντριπτική πλειονότητα των εκθέσεων-μελετών από θεσμούς, φορείς και οίκους αξιολόγησης, συγκλίνουν στο βασικό συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το 2023, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη και κραταιές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.  Θα επιδείξει αντοχές απέναντι στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα βγει αλώβητη. Τουναντίον, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης την επόμενη χρονιά θα είναι ισχυρή, όπως «πιστοποιείται» και πάλι από τις πρόσφατες οικονομικές μελέτες.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Αυτό που διαφοροποιείται στις μελέτες, είναι το ακριβές ποσοστό της ανάπτυξης  το οποίο αποδίδεται στην Ελλάδα για το 2023. Για την Deutsche Bank που εκφράζει την πιο απαισιόδοξη τάση, η ελληνική οικονομία θα κάνει «βουτιά» από το 6,4% του 2022 στο 0,3% το 2023. Θα βρίσκεται οριακά, δηλαδή, σε θετικό έδαφος. Το οικονομικό επιτελείο, από την άλλη πλευρά, βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2023, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5%.  Αυτά σ’ ό,τι αφορά την «αποστεωμένη» απεικόνιση της πορείας που θα διαγράψει η ελληνική οικονομία το επόμενο έτος.

«Δίδυμα» ελλείμματα

Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικοί παράμετροι, που ήδη επισημαίνονται από τις εκθέσεις των φορέων, που μπορούν να μεταβάλλουν επί τα χείρω την κατάσταση και να δημιουργήσουν ισχυρά προσκόμματα στην οικονομία. Εν προκειμένω ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιστροφή των λεγόμενων «δίδυμων» ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος και τους ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ιδιαίτερα ο εξωτερικός τομέας της  οικονομίας χρίζει ύψιστης παρακολούθησης και προσοχής, προκειμένου να μην εξελιχθεί σε σοβαρή μακροικονομική ανισορροπία.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε πρόσφατη έκθεσή του, ενώ και τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Tο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, εμφάνισε σημαντική αύξηση κατά 6,3 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 13,6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 39,5% σε τρέχουσες τιμές (5,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 46,4% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές).

Πολιτικό ρίσκο

Το 2023 είναι χρονιά εκλογών και αυτό από μόνο του εντείνει το πολιτικό ρίσκο που συνοδεύει κάθε πρόβλεψη αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Οι αβεβαιότητες που προκύπτουν για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης αλλά και το πολωτικό κλίμα που επικρατεί με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι άκρως υπολογίσιμες και προστίθενται στον κατάλογο των… αστερίσκων που αφορούν την πορεία της οικονομίας του 2023. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Τράπεζας της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, όσο και ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του, υπογράμμισαν την ανάγκη… κατευνασμού των πολιτικών παθών. «Δεδομένου ότι το 2023 είναι χρονιά εθνικών εκλογών, απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΤτΕ.

Μένει, βεβαίως, αυτό το σημαντικό μήνυμα να εισακουστεί από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα