

Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν αυτή τη διαδικασία, «απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα είναι το θεμέλιο μιας ζωής επιλογής, ενδυνάμωσης και ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια» είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίτς. «Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να ζητούν την άμβλωση, απλώς την κάνει πιο θανατηφόρα», προειδοποίησε.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές αμβλώσεις, το 45%, που γίνονται σήμερα στον κόσμο είναι «μη ασφαλείς», γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αυτή την κυριότερη αιτία θανάτου των εγκύων.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ συνιστά «μεγάλη οπισθοδρόμηση» και «τεράστιο πλήγμα» στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με το UNFPA, σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο δεν είναι προγραμματισμένες και πάνω από το 60% από αυτές μπορεί να καταλήξουν σε άμβλωση.
Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ και άλλες 178 χώρες στήριξαν το 1994 ένα πρόγραμμα που «αναγνώριζε πόσο θανατηφόρα επικίνδυνες είναι οι αμβλώσεις και προέτρεπε όλες τις χώρες να παρέχουν φροντίδα στις γυναίκες μετά τον τερματισμό της κύησης για να σωθούν ζωές», ανεξάρτητα με το αν είναι νόμιμη η άμβλωση ή όχι.
Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διακόψει τη χρηματοδότηση του UNFPA επειδή «στηρίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος εξαναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιων στειρώσεων», κάτι που διαψεύδεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο διάδοχος του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, αποκατέστησε τη χρηματοδότηση του Ταμείου.
Σχετικά Νέα
BBC: Σε 106.608 οι απώλειες του ρωσικού στρατού στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ρωσικό ιστότοπο Mediazona και ομάδα.
ΔΠΔ: Σε διοικητική άδεια ο εισαγγελέας, Καρίμ Χαν, εν μέσω έρευνας εις βάρος του για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, αποχώρησε προσωρινά από το πόστο, καθώς.
Τίρανα: Επαφές Ζελένσκι με Ευρωπαίους ηγέτες – Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ
Οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ,.
Γερμανία: Κριτική εντός και εκτός κυβέρνησης για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Βάντεφουλ σχετικά με αμυντικές δαπάνες ύψους 5%
Κριτική εντός και εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του υπουργού.